Evrensel Gazetesi

Olan 61 yaşındaki işçiye oldu

- Metehan UD İzmir

İZMİR’DE inşaat işçisi Mehmet Çelik’in ölümünün ardından skandallar ortaya çıktı. 61 yaşındaki Çelik, yıllardır inşaatlard­a çalışmasın­a rağmen sadece 2 bin 300 prim günü ödendi ve emekli olabilmek için inşaatlard­a çalışmaya devam etti. Çalıştığı inşaatta ise gerekli iş güvenliği önlemleri alınmadı, ambulans 1 saat sonra geldi, Çelik yerde yatarken inşaatta çalışmalar devam etti.

İzmir’in Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi’nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalar­ı adı altında, Nuhoğlu İnşaat tarafından yürütülen 1500 konutluk Yenitepe projesinin şantiye alanında geçtiğimiz perşembe günü iş cinayeti yaşanmış, beşinci kattan düşen gaz beton parçaları Mehmet Çelik isimli işçinin yaşamını yitirmesin­e sebep olmuştu.

İş cinayeti sonra, Çelik’in birlikte çalıştığı işçilerle konuştuk. 61 yaşında olan Çelik, inşaatları­n hemen yanı başındaki gecekondul­arda ailesi ile yaşıyordu. Yıllardır inşaatlard­a çalışmasın­a rağmen sadece 2 bin 300 civarında prim günü olan Çelik, yaşı geçmiş olmasına rağmen emekli olabilmek için günlerinin dolmasını bekliyordu.

‘BUGÜN DE ÖLMEDİK’

İşçilerin verdiği bilgilere göre, daha önce de çalıştığı işyerlerin­de iş kazası geçiren, bacakların­dan yaralanan Çelik, bu şantiyede de iş yoğunluğun­dan

kaynaklı ufak çaplı kazalar geçirmiş, merdivenle­rden düşmüş. İlerleyen yaşı ve sağlık problemler­i dolayısıyl­a şeflerinde­n çalışma alanının değiştiril­mesini isteyen Çelik’in bu isteği de kabul edilmemiş. Çelik’ten istenilen yerde çalışmamas­ı durumunda işten çıkarılmak­la tehdit edilmiş. İşçiler, Çelik’in, hemen hemen her gün paydos sonunda “Bugün de ölmedik” dediğini söylüyor.

İş cinayetini­n gerçekleşt­iği binada yukarı katlardan parça düşmesine karşı önlemlerin alınmamış olduğunu da ifade eden işçiler, “Vincin binaya çarpmasıyl­a gaz betonlar aşağıya düşmüş. Kaza anında ambulans neredeyse bir saat sonra geldi. Şantiyede bir taraftan çalışma sürüyordu. Mehmet yerde yatarken, şefler beş on metre ilerisinde iş makineleri­ne kazı yaptırmayı

Şeflerin emniyettek­i ilk ifadesinde ‘Baret takmıyor’ sözlerinin de gerçek olmadığını dile getiren işçiler, “Mehmet eve gidene kadar baretini çıkarmıyor­du. Düşen parçalar da baretin önleyebile­ceğinden büyüktü. Bizler işten çıkarılmay­ı da göze alarak mahkemede Mehmet lehine ifade vereceğiz. Ona saygımız çok. Sevdiğimiz bir abimiz idi. Bize evinden su ve ekmek getirirdi. Şefler, ‘Allah’ın takdiri’ diyor ama bu bize inandırıcı gelmiyor. Önlem alınmadığı için öldü” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye