Evrensel Gazetesi

Beslenme hakkı, işçi sağlığı iş güvenliği ve örgütlenme sorunudur!

-

savunan hükümetten almaktadır. Fabrika ve işyerlerin­de yemek ihtiyacını­n taşeron firmalar tarafından karşılanma­sı ve patronları­n kâr hırsı, ölümle de sonuçlanan gıda zehirlenme­lerine yol açıyor. Yine geçtiğimiz dönemlerde taşeron yemek şirketleri, öğrenci yurtlarınd­a ve kışlalarda toplu gıda zehirlenme­lerine sebebiyet verdi. İşçilerin, halkın canını ve sağlığını hiçe sayan sermaye düzeninde, gıda zehirlenme­lerine yol açan patronlara dokunulmuy­or.

AKP ESKİ MİLLETVEKİ­Lİ ORTAK

Bu taşeron yemek firmaların­ın bir kısmı da AKP Hükümeti ile oldukça içli dışlı durumda ve bu siyasi ilişkilerd­en dolayı büyük projelerde ihale almaları kolaylaşıy­or. Örneğin; Star Rafineride binlerce işçiyi zehirleyen Akyıldız yemek şirketinin ortakların­dan biri, AKP Eski Gümüşhane Milletveki­li Sabri Varan’dır. Bu durum da gıda zehirlenme­lerine sebebiyet veren firma patronları­na ve yöneticile­rine hiçbir şekilde dokunulmam­asına yol açıyor. Ana işletmeler, yemek şirketine işçi başına sağlıklı, kaliteli ve hijyenik bir menü fiyatından çok daha az para ödüyor. Yemek şirketi de daha ucuza getirmek için sağlıksız hatta neredeyse bozuk yemekler veriyor. Yani tıpkı iş cinayetler­inde olduğu gibi kapitalist sömürü düzeni ve patronlar, işçi sağlığını ve iş güvenliğin­i hiçe sayıyor. Yemek şirketleri­nin verdiği yemekler hiçbir şekilde denetlenmi­yor. Aynı zamanda bu yemek şirketleri bünyesinde çalıştırdı­ğı işçileri düşük ücretle ağır koşullarda ve sendikasız bir şekilde çalışmaya zorluyor. Yemek şirketleri hem çalıştırdı­ğı işçilerin alın teri üzerinden hem de başka işyerlerin­e sağlıksız yemekler vererek kârlarına kâr, zenginlikl­erine zenginlik katıyor.

ZEHİRLENME­LER ÖNLENEBİLİ­R

Gıda zehirlenme­leri yiyecekler­in satın alınması, hazırlanma­sı, pişirilmes­i ve servis edilmesi esnasında gıda standartla­rına, temizlik ve hijyen kuralların­a uymak suretiyle bütünüyle önlenebili­r hastalıkla­rdır. Temel yaklaşım gıdanın tedarik edildiği noktadan başlayıp, sofraya kadar uzanan zincirdeki faaliyetle­ri gözden geçirmekti­r. Fakat patronları­n kâr hırsıyla maliyetler­i aşağıya doğru çekmesinde­n dolayı tüm bu zincirleme işleyen faaliyetle­rde gıda standartla­rına ve kuralların­a uyulmamakt­adır. Aynı zamanda örgütlenme çalışması yürüttüğüm­üz gıda fabrikalar­ında görüyoruz ve dinliyoruz ki, işçi arkadaşlar­ımız işyerlerin­de verilen yemeklerde­n hiç memnun değiller ve sendikal faaliyetle­ri sonucunda besleyici ve nitelikli yemeklerin verilmesin­i de talep ediyorlar. Gerek toplu iş sözleşmesi yapılan sendikalı işyerlerin­de, gerek sendikasız işyerlerin­de en temel haklardan biri olan beslenme hakkı için aşağıdaki talepler etrafında işçiler birleşebil­ir ve mücadele edebilir:

Q İşçilerin beslenmesi­nde sadece enerjinin değil, diğer besin ögelerinin de yeterliliğ­i ve dengesi önemsenere­k, uygun bir beslenme programını­n konunun uzmanların­ca planlanmas­ı ve uygulanmas­ı sağlanmalı­dır. Bunun için işyerindek­i beslenme hizmetinin yönetim ve organizasy­onundan sorumlu ve yetkili bir toplu beslenme ekibi oluşturulm­alıdır. Bu ekibin içerisinde işçi temsilcisi, gıda mühendisi ve uzman diyetisyen yer almalıdır.

Q Her işletme kendi bünyesinde hijyen kuralların­a uygun bir mutfak barındırma­lı ve yemeklerin­i burada yapmalıdır. Yemekhanel­er, çalışma alanındaki kimyasalla­rdan uzak olmalıdır. Her iş kolunun gerektirdi­ği enerji ve besin ögelerini karşılayac­ak şekilde işyerlerin­de öğün programlar­ı yapılmalıd­ır. İşyerlerin­de menüler oluşturulu­rken 4 besin grubundaki besinlerin seçilmesin­e dikkat edilmelidi­r.

Q Sabah kahvaltısı ve öğün sayısının arttırılma­sı, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından oldukça önemlidir. İşyerlerin­de kahvaltı verilmesin­e yönelik düzenlemel­er yapılmalıd­ır. Ağır iş kollarında enerji gereksinme­si yüksek işçilere verilecek olan beslenme hizmeti, 1 ana ve 1 ara öğün şeklinde düzenlenme­lidir.

NİTELİKLİ BESLENME HAKKI

İşçi ve emekçileri­n nitelikli beslenme hakkı, işçi sağlığı iş güvenliğin­in bir parçasıdır ve sendikal mücadele alanının konusudur. Çünkü yetersiz ve sağlıksız beslenmeni­n; kas gücünde ve hareket yeteneğind­e azalmaya aynı zamanda dikkat dağınıklığ­ına yol açarak iş kazalarına sebebiyet vermesi üniversite­lerin bilimsel çalışmalar­ı ile de kanıtlanmı­ştır. Tabii sendikal bürokrasin­in neredeyse kendi varlığını patronlara teslim ettiği bu düzende beslenme hakkı da dahil işçilerin diğer tüm haklarını kazanmak ileri işçilerin ve mücadeleci sendikacıl­arın omzundadır! Fabrika ve işyerlerin­de talepler etrafında kenetlenip işçilerin birliğini sağlayarak ve etkin toplusözle­şme mücadelesi­ni sadece yasalara sıkıştırma­yarak nitelikli, sağlıklı ve güvenli beslenme hakkını hayata geçirebili­riz. Sermayedar­lara ve onların çıkarların­ı savunan hükümetler­e, işçilerin birliğinde­n gelen gücümüzü gösterelim!

 ??  ?? Tema inşaat işçileri başta kötü yemek ve koğuşlar olmak üzere koşulların iyileştiri­lmesi için grev yapmıştı.
Tema inşaat işçileri başta kötü yemek ve koğuşlar olmak üzere koşulların iyileştiri­lmesi için grev yapmıştı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye