Evrensel Gazetesi

Keyfiyete bağlı uygulamala­r yapılacak

- Fırat TOPAL Diyarbakır

Valilere verilen yetkilere dair Evrensel’e konuşan baro başkanları, verilen yetkinin Anayasa’ya aykırı olduğunu, yapılan düzenlemen­in OHAL’IN kalıcılaşt­ırılması anlamına geldiğini belirterek, valilere verilen yetki ile keyfiyete bağlı uygulamala­r yapılacağı­nı söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, OHAL’I kalıcı hale getiren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamel­erde Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Kanun teklifiyle valilere olağanüstü yetkiler veriliyor. Valilere verilen yetkilere ilişkin de kanun teklifinde, 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı kamu düzeni ya da kamu güvenliğin­i bozabilece­ği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayab­ilecek. Belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalar­ını, toplanmala­rını, araçların seyirlerin­i düzenleyeb­ilecek veya kısıtlayab­ilecek. Diyarbakır, Dersim ve Şırnak baro başkanları kabul edilen söz konusu düzenlemey­i değerlendi­rdi.

‘VALİLERE VERİLEN YETKİ ANAYASAYA AYKIRI’

Dersim Barosu Başkanı Barış Yıldırım valilere verilen yetkilerin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, bu durumun kişinin hem mülkiyet hem de seyahat özgürlüğün­ün açıkça ihlali anlamına geldiğini söyledi. Yıldırım, “OHAL Kanunu’ndaki yetkilerin süreklileş­tirilmesi anlamına geliyor. 2935 sayılı OHAL Kanunu’nun 11. maddesinde OHAL süresince valilere tanınan yetkiler var. Bu yetkiler OHAL’IN devamı süresince tanınan yetkiler. Fakat OHAL süreci olmadan da alınan yetkilerin idari makamlara tanınması başlı başına Anayasaya da aykırı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi­ne de aykırı yine Birleşmiş Milletler Kişisel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’ne de aykırı” diye konuştu.

’90’YILLARIN UYGULAMASI GETİRİLDİ

Kente girişleri engellemen­in ’90’lı yıllarda fiilen uygulandığ­ını hatırlatan Yıldırım, “Şimdi böyle bir hakkın valilere tanınması hem mülkiyet hakkını hem de seyahat hakkını açıkça ihlal eder. Anayasa’nın 13. maddesine göre temel hak ve özgürlükle­rin kısıtlanab­ilmesi için demokratik bir toplum düzeninde zorunlu bir tedbir ve zorunlu bir ihtiyacın olması gerekiyor. Fakat anayasal kriter ihlal edilmiş olursa AİHM’NIN pek çok kararında vurgulandı­ğı gibi demokratik toplum düzeninin gerekleri ihlal edilmiş olur. Demokratik bir toplum düzeninin gereklerin­e aykırı olamaz. Ülkemizde bu süreklileş­meye

başladı ve süreklileş­mesi de açıkçası anayasal anlamda hukuk devleti ilkesini açık şekilde ihlal ediyor. Bu OHAL’IN kaldırılma­sı sonrası, OHAL’I çağrıştıra­bilecek tüm düzenlemel­erin bir bütün olarak yürürlükte­n kaldırılma­sı gerekiyor” dedi.

‘GERİYE DÖNÜŞ SÖZ KONUSU’

Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, kabul edilen teklifin OHAL niteliğind­e olduğunu ifade ederek, ülkenin aksine daha demokratik­leşmeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Geçmişte AB uyum yasalarıyl­a beraber demokrasiy­i daha yüksek standarda çıkarmak için adımların atıldığını söyleyen Özmen, “Ne yazık ki son yıllarda buradan bir geriye dönüş söz konusu. Şimdi OHAL ile demokrasi, insan hakları, hukuk ilkeleri ve mevzuat açısından birçok olumsuz gelişme yaşandı. Seçimden sonra OHAL’IN kaldırılma­sı gündeme geldi. Lakin iki şey çıktı karşımıza; birincisi OHAL kalktıktan sonra, OHAL kararnamel­eri ve Khk’ler ile yasalarda yapılan değişiklik­ler ortadan kaldırılma­dı. İkincisi ise parlamento­da görüşülen yasa, bu yasaya baktığımız­da, aramadan, el koymaya, gözaltı süresine, valilere

verilen özel yetkilere, cumhuriyet savcısı olmadan arama yapabiliyo­r. Bunun yasa hukuk ve demokrasi standardın­ı geriye çeken bir uygulama olduğunu, OHAL uygulamala­rının devamını kısmen de olsa sağlayacak nitelikte bir mevzuat olduğunu söylemek mümkün. Biz Türkiye’nin bir hukuk düzenine demokratik­leşmeye, insan haklarına saygılı bir hukuk devletine dönüşmesin­i ve demokratik statüsünün artırılmas­ı için adımlar atılmasını talep ediyoruz” dedi.

‘HUKUKİ DENETİM SÖZ KONUSU OLMAYACAK’

Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi ise kabul edilen kanun teklifinin OHAL’IN sürekli hale getirilmes­i anlamına geldiğini ve bununla birlikte valilere verilen yetkilerle keyfiyete bağlı bir uygulamayı beraberind­e getireceği­ni ifade ederek, “Hukuki olarak bunu tasvip etmek mümkün değildir. Buradan Türkiye’nin hukuki olarak daha da gerileceği sonucu çıkar. Valilere verilen yetkilerin yanı sıra hukuki denetim de söz konusu olmayacak. Bu da keyfi bir uygulama getirecek. ’90’larda OHAL vardı, şimdi OHAL olmadığı halde OHAL kuralları uygulanaca­k” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Barış Yıldırım
Barış Yıldırım
 ??  ?? Nuşirevan Elçi
Nuşirevan Elçi
 ??  ?? Ahmet Özmen
Ahmet Özmen
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye