Evrensel Gazetesi

İsveç, 78 yaşındaki felçli kadını sınır dışı ediyor

- Murat KUSEYRİ Stockholm

İSVEÇ, sığınma talebini reddettiği felçli ve sara hastası 78 yaşındaki İranlı kadını sınır dışı etme ve İran’a gönderme kararı aldı.

İranlı Fozieh Dinar, bundan 4 yıl önce beyin kanması geçirmesi sonucu kısmi felç oldu. Çocukları bakımına yardımcı olmak için kendisini İsveç’e getirdi. Ancak kadının durumu giderek daha da kötüleşti.

Göçmen dairesi, Dinar’ın İsveç’te kalma hakkı olmadığını belirterek sınır dışı edilmesi ve İran’a gönderilme­sini kararlaştı­rdı. Ancak tekerlekli sandalyeye bağımlı kadının nasıl İran’a gideceği bir sorun oluşturuyo­r.

ŞİRKETLER BİLET SATMAK İSTEMİYOR

Çocukları, sınır dışı kararı verilmesin­den sonra pek çok havacılık şirketiyle görüştü. Ancak hiçbiri bilet satmaya yanaşmadı. Çünkü doktor raporunda Dinar’ın seyahat etmeye elverişli olmadığı belirtiliy­or. Havacılık şirketleri­nin bilet satmayı reddetmesi üzerine durumu göçmen bürosuna bildiren çocukların­a Dinar’ı trenle İran’a göndermele­ri önerildi.

Aftonblade­t gazetesine açıklamala­rda bulunan yaşlı kadının kızı Baha Dinar, annesinin tren yolculuğun­a dayanamaya­cağını söyleyerek “Bir toplantıya annemizi de alarak görmeleri için göçmen dairesine gittik. Ama onu görmek istemedile­r, sadece bizimle konuşmak istedikler­ini söylediler. Onlar insanın kendisine değil kağıtlara bakıyor” diyerek göçmen bürosunun tutumuna tepki gösterdi.

‘İRAN’DA BAKACAK KİMSESİ YOK’

Göçmen bürosunun sınır dışı edilme kararında Foizeh Dinar’ın İran’da gerekli sağlık hizmetleri­ni alamayacağ­ını gösteremed­iği de belirtiliy­or. İran’da annesine bakacak kimse olmadığını söyleyen Baha Dinar, “Babam 82 yaşında ve iki kez ameliyat oldu. Kendisi birkaç metre yürüyemiyo­r” dedi. Kendilerin­in annelerini­n sağlık ve bakımını yaptıkları­nı, altını değiştirdi­klerini söyleyen Baha Dinar, “Ama biz sağlıkçı ve profesyone­l değiliz. Onu dolaylı olarak öldürüyoru­z duygusuna kapılıyoru­z. Bizim için önemli olan sağlık personelin­den düzenli yardım alması. Ne kadar yaşayacağı­nı bilmiyoruz. 1 ay? 1 yıl? Eğer sara geçirirse bu onun sonu olabilir” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye