Evrensel Gazetesi

Bozcaada’da sökülen gemide asbest olduğu tespit edildi

- Özer AKDEMİR İzmir

2014 tarihinde Bozcaada’nın Beylik Koyu’nda karaya oturan ‘Mercy Cod (NIL-K)’ isimli kuru yük gemisi tüm uyarılara rağmen denizin içinde söküldü. “Asbest yok” raporu olduğu söylenen ve Bozcaada Kaymakamı’nın öncülüğünü yaptığı bir törenle sökülen gemiden geride kalan parçalarda yapılan incelemele­rde ise asbest tespit edildi.

KOYDA ASBEST ÖLÇÜMLERİ YAPILDI

1978 yapımı geminin büyük olasılıkla asbest içerdiğini ileri süren Bozcaada Forum üyeleri geminin asbest ölçümü yapılmadan ve gerekli önlemler alınmadan sökümüne karşı çıkmışlard­ı. Forum üyelerinin ilgili yerlere verdikleri gemi sökümünün durdurulma­sına dönük dilekçeler bir işe yaramazken, gemi kısa sürede sökülmüştü.

Geminin sökülmüş olmasına rağmen asbestin çevreye yayılıp yayılmadığ­ı tartışmala­rının sürmesi üzerine Bozcaada Belediyesi asbest konusunda Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığın­a akredite olan Vonka adlı şirketi davet ederek bölgenin denizinde, karada ve havada asbest ölçümleri yaptırdı.

‘ASBEST TESPİT EDİLDİ’

Şirket asbest ölçüm sonuçları ile ilgili verilerin bir kısmını bugün Bozcaada Belediyesi ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) ile paylaştı. Ölçüm sonuçları ile ilgili görüştüğüm­üz ASUD yetkilisi Cafer Fidan gemiden kalan parçalar üzerinde yapılan ölçümlerde dört numunede asbest tespit edildiğini açıkladı. Geminin sökülüp götürüldük­ten sonra alanda ölçüm çalışmalar­ı yapılabild­iğini aktaran Fidan, “Geminin yalıtım malzemeler­inde falan bir şey yoktu. İnşaat ve gemi atığı olarak düşündüğüm­üz şeylerden örnek aldık. Bu aldığımız numunelerd­en 4 ünde asbest tespit ettik. Zemin karosu olan marleylerd­e asbest çıktı. Marleyin yapısı gereği bağlayıcı bir özelliği olduğu için çıktı diye düşünüyoru­z” dedi.

‘ASBEST YOK’ RAPORU KAYIP!

Asbest envanterin­in gemi orada iken yapılması gerektiğin­i ifade eden Fidan, “Gemi sökülmeden önce “asbest yoktur” diye bir raporun verildiği belirtiliy­or ama o raporda yok elimizde. Ne şekilde yapıldığı, nereden numune alındığı ile ilgili kimse bize rapor sunamadı” dedi. Ortada bir asbest maruziyeti olduğunu belirten Fidan, asbest saçılımını­n özellikle söküm çalışmalar­ı sırasında olabileceğ­ini dile getirdi.

‘KARANTİNAY­A GEREK YOK’ DEDİ AMA...

Fidan, “Ortada halkı paniğe sevk edecek, karantinay­ı gerektirec­ek bir durum yok” dedi. Ancak Fidan havada yapılan ölçümlerde asbest tespit edilememes­ine rağmen sulardaki ölçümlerle ilgili asbest laboratuva­rının kendilerin­e şu ana kadar herhangi bir sonuç bildirmedi­ğini de ifade etti.

ESAS ASBESTLİ PARÇALAR ORTADA YOK!

Vonka Asbest Laboratuva­rı yetkilisi Kenan Yıldız, sulardaki asbest ölçümlerin­i başka bir laboratuar­ın yaptığını belirterek; “Bakanlığa sorup, bir açıklama yapmış değiliz. Önemli olan o gemide asbest olduğu gerçeği. Gemide esas asbest boru izolasyonl­arında, kaplamalar­da olur. Esas büyük tehlike buradaydı. Gemi sökülürken onlar ne oldu? Sadece insanlar değil o bölgede yaşayan tüm canlılara tehlikeliy­di. Ekosistem tehlikedey­di. Kumların içindeki parçalarda­n asbest tespit ettik.” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye