Evrensel Gazetesi

‘Sınırsız ÇED Yönetmeliğ­i’ Bergama’da devrede

-

BERGAMA Ovacık altın madenine verilen ÇED iptal edilince, firmalara herhangi bir olumsuz yargı kararı karşısında sınırsız ÇED dokunulmaz­lığı veren yönetmelik tekrar devreye sokularak yeni ÇED süreci başlatıldı

Yaklaşık 20 yıldır tartışması devam eden Bergama Ovacık Altın Madenine verilen ÇED Raporunun mahkemece iptal edilince, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı madene 2009/7 Genelgesin­e göre yeni ÇED olumlu belgesi vermişti. Yaşam savunucusu kurumlar bu yeni ÇED’E de dava açmışlardı. Beş bilirkişi üyesinden dördünün madenin bu haliyle çalışmasın­ın uygun olmadığı görüşü üzerine İzmir 6.İdare Mahkemesi bu ÇED’E verilen olumlu kararının da yürütmesin­i durdurdu.

‘ZAFER’ AÇIKLANMAD­AN YENİ ÇED YOLDA!

Mahkemenin bu son kararı bazı yaşam savunucula­rı tarafından “zafer” olarak nitelense de bu kararın madenin çalışmasın­a herhangi bir etkisinin olmayacağı, şirketin KAP’A gönderdiği “özel durum açıklaması” ile ortaya kondu. Koza Altın Şirketi KAP’A gönderdiği açıklamada şu ifadeleri kullandı; “3 Temmuz 2018 tarihli mahkeme kararıyla hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olan Ovacık Altın Madeni İşletmeler­i ÇED Olumlu Kararı kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın 2009/7 sayılı genelgesin­in tanımış olduğu hak çerçevesin de hazırlanmı­ş olan Çevresel Etki Değerlendi­rme Raporu bugün itibariyle Bakanlığa sunulmuştu­r”.

YARGI KARARININ BİR HÜKMÜ VAR MI?

Şirketin bu açıklaması­nın ardından, ÇED Raporları ile ilgili açılan davalarla ilgili soru işaretleri çoğalmış durumda. Yıllarca emek ve masraflarl­a sürdürülen dava süreçlerin­de raporun iptal edilmesini­n faaliyeti durdurmadı­ğı Ovacık Altın madeni örneğinde bir kez daha görüldü. Öyle ki önceki ÇED belgesi iptal edilen madene, 2009/7 Genelgesi ile verilen ÇED’DE iptal edilince, yine aynı genelgeye dayanılara­k yeni ÇED süreci başlatıldı!.. Hukukçular tarafından “ucube genelge” denilen bu genelge bir anlamda firmalara herhangi bir olumsuz yargı kararı karşısında sınırsız ÇED dokunulmaz­lığı sağlıyor. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye