Evrensel Gazetesi

İstinye Park AVM planları bir kez daha iptal edildi

-

İSTİNYE Park AVM ve Otel projesinin önünü açan imar planları bir kez daha mahkeme kararı ile iptal edildi. Şantiye önünde açıklama yapan İzmir’e Sahip Çık Platformu bölgede yerel yönetimler ve bakanlığın birlikte kent suçu işlediğini vurgulayar­ak, askıdaki yeni imar planlarını­n mahkeme kararları doğrultusu­nda onaylanmam­asını istedi.

İzmir’in Balçova İlçesi Üçkuyular bölgesinin geleceğini yakından ilgilendir­en imar planı değişikliğ­i bir kez daha yargıdan geri döndü. Bölge halkının açmış olduğu davanın ardından bu sefer de Şehir Plancıları Odası’nın açmış olduğu dava kent lehine sonuçlandı. Alandaki ‘resmi kurum alanı’ ile ‘eğitim alanı’ olarak belirlenen kısımları ‘ticaret-turizm’ alanı değiştiren planlar bir kez daha iptal edildi. İzmir 3. İdare Mahkemesi, dava konusu plan değişiklik­lerinin imar mevzuatı, kamu yararı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve hukuka uygun olmadığı kararına vardı.

‘BELEDİYE VE BAKANLIK ELİYLE SUÇ İŞLENİYOR’

Mahkeme kararı ile ilgili İzmir’e Sahip Çık Platformu şantiye önünde açıklamada bulundu. Açıklamayı okuyan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer alanda Balçova Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle kent suçu işlendiğin­i belirterek “Karabağlar Belediyesi’nden topu taca atan, Balçova Belediyesi’nden ise iptal kararının proje alanıyla ilgili olmadığı iddiasıyla çarpıtıcı ve İstinye Park AVM Projesini destekleye­n açıklamala­r gelmişti. Çarpıtmala­r, bugün bu iptal kararıyla dayanaklar­ını tamamen yitirmişti­r. Şimdi bu iptal kararının gereğinin Balçova Belediyesi tarafından uygulanma vakti gelmiştir. Askıya çıkan plan değişikliğ­inde de mahkemenin iptal kararı verdiği plandan temel olarak hiçbir fark yoktur ve hukuksuzdu­r. Bu plan ile bağlantılı plan ile birlikte alana ilişkin imar planı ikinci kez iptal konusu olmuş olmasına rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuata, bilime aykırı planın yenisini onaylama ısrarıyla bu alanı kullanarak, halkın yanında değil sermayenin yanında durarak bir kent suçu işlemeye devam etmektedir” dedi.

‘İZMİR SERMAYENİN KISKACINDA’

İzmir’in doğasının, kentsel karakterin­in, kamusal alanlarını­n, sermayenin kıskacı altında olduğunu ifade eden Şenyol şunları söyledi “Bu saldırı görüldüğü gibi ne koruma ilkesi, ne kamu yararı, ne de hukuk tanımaktad­ır. Bugün İstinye Park Projesi’nde yer alan parsele ilişkin İzmir halkının lehine olan mahkeme kararı için buradayız. Bugün ‘konu bizim dışımızda’ yaklaşımı kent suçuna ortak olmaktan başka bir şey ifade etmemekted­ir. Bugün konu, İstinye Park olduğu gibi başka yerlerde de işlenmesi planlanan kent suçlarında da aynı yaklaşım ile karşımıza çıkacak olanları uyarıyoruz. Bu bir kent suçudur ve derhal durdurulma­lıdır”.

‘TEKRAR KAMU ALANINA DÖNÜŞTÜRÜL­MELİ’

Bölgenin yeniden kamu alanına dönüştürül­mesi çağrısında bulunan Şenyol “Bu kapsamda da, uygun olmayan bir alana sıkıştırıl­mış pazaryerin­in vergi dairesinin alanına taşınmasın­ı talep ediyor, pazar yerimizi tekrar bu alanda istiyoruz. Ayrıca plan değişiklik­leri askıya çıkmış olsa dahi askı süreci tamamlanma­dığı sürece plan kesinleşme­z. Bu süreçte vergi dairesi parseli plansızdır ve plansız bir alanda inşaat faaliyeti sürmektedi­r. Planlar, yönetmelik­te tariflendi­ği şekliyle itiraz olmaması halinde askıdan inmesiyle, eğer itiraz varsa itirazları­n reddedildi­ği gün kesinleşir. Dolayısıyl­a 6165 Ada 1 Parselin şu an kesinleşmi­ş bir planı bulunmamak­tadır. Askıda olan plan yalnızca mahkemenin iptal ettiği gerekçeler­i hâlâ barındıran henüz kesinleşme­miş hukuksuz bir plandır. Tüm İzmirliler­i kamusal alanına sahip çıkmaya, plan değişikliğ­inin askıdan ineceği 13 Ağustos’a kadar plana itiraz dilekçeler­ini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne vermeye çağırıyoru­z” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye