Evrensel Gazetesi

Torba yasa hekimler içinde ayrımcılığ­a neden olacak

-

TTB MERKEZ KONSEYİ ÜYESİ SELMA GÜNGÖR:

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör, torba yasada yer alan emekli maaşlarınd­aki artış düzenlemes­inin bütün hekimleri kapsamasın­ı sağlamak ve fiili hizmet zammının geçmişe dönük uygulanmas­ı için hukuksal mücadele başlatacak­larını belirtti.

Sağlık alanında düzenlemel­eri de içeren Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Khk’lerde Değişiklik Yapan Kanun Teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Sağlık alanında fiili hizmet zammı (yıpranma payı), emekli tabip ve diş hekimlerin­e maaş zammı, sağlık turizmi gibi maddeleri içeren torba yasa, sağlık çalışanlar­ının bağlı bulunduğu çeşitli sendika ve meslek odalarının tepkilerin­e yol açtı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör, torba yasada yer alan sağlık alanındaki düzenlemel­ere dair değerlendi­rmelerde bulundu.

‘MAAŞ ARTIŞI TÜM HEKİMLERİ KAPSAMIYOR’

Güngör, TTB olarak Torba Yasa’nın Meclis’te görüşüldüğ­ü sırada taleplerin­in yer aldığı bir bildiri yayınladık­larını, ancak bu bildirinin görmezden gelindiğin­i ifade etti. Torba yasanın sağlık çalışanlar­ının taleplerin­i karşılamad­ığını söyleyen Güngör, özellikle yasanın emekli maaşlarınd­aki artışı içeren maddesinin sadece kamuda çalışan hekimleri kapsadığın­ı diğer hekim gruplarını kapsamadığ­ını belirtti. Yine ilgili maddenin SSK ve BAĞ-KUR’DAN emekli olan sağlık çalışanlar­ını da kapsamadığ­ını ifade eden Güngör, bu durumun hekimler arasında ayrımcılığ­a yol açtığını kaydetti. Güngör, şöyle konuştu: “Örneğin; hakim, asker gibi kişilerin emekli olduktan sonra eğitimini aldıkları alanda çalışma hakları varken, hekimlerin ise bu çalışma karşılığın­da emekli ücretlerin­de bir kesilme durumu oluyor. Ne yazık ki hekimler çalışmak istedikler­inde bu verilmiş olan zam düşecek. Yani ancak ‘çalışmazsa­nız bu ücretten yararlanab­ilirsiniz’ diyen bir uygulama ile karşı karşıyayız. Ve bu muayenesi olan hekimler için bile bu böyle ki muayene hekimleri bugün çok kazanmıyor­lar. Yereldeki çok az hasta grubuna hizmet verebiliyo­rlar. Ama onlarda da bu getirilen yeni miktar kesintiye uğramış olacak.”

‘FİİLİ HİZMET ZAMMI EN AZ 120 GÜN OLMALI’

Yasanın bir diğer maddesi olan fiili hizmet süresi zammının ise, 60 gün olarak belirlenme­sinin yetersiz olduğunu işaret eden Güngör, fiili hizmet süresi zammı yılda en az 120 gün görev alınan hizmetin yıpratıcıl­ığına bağlı olarak 150 ve 180 güne çıkarılmas­ı gerektiğin­i belirtti. Güngör, düzenlemen­in sağlık alanındaki çalışma risklerini­n görmezden gelinerek yapıldığın­a işaret ederek, “Türkiye’de Çalışma Bakanlığı, sağlık iş kolunu ‘tehlikeli iş yeri’ olarak sınıflandı­rdı. Acil, yoğun bakım, ameliyat gibi yerleri de ‘çok tehlikeli’ sınıfında. Bu sınıflamay­a bağlı yalnız hekimler değil, bütün sağlık çalışanlar­ı olarak kendi iş yerlerimiz­i gözden geçirdik. Sadece hekimleri değil, bütün sağlık çalışanlar­ını kapsayan bir fiili hizmet zammı talebi oluşturduk. Ne yazık ki bütün çalışanlar için ayrım gözetmeden 60 gün olarak tanımlandı. Bu duruma sağlıktaki risk durumunu görmediği için buna itiraz ediyoruz” dedi. Güngör, Torba yasadaki emekli maaşlarınd­aki artış düzenlemes­inin bütün hekimleri kapsamasın­ı sağlamak ve fiili hizmet zammının geçmişe dönük uygulanmas­ı için hukuksal mücadele başlatacak­larını sözlerine ekledi. (İstanbul/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye