Evrensel Gazetesi

AYM: Avukat kısıtlamas­ı anayasaya aykırı

-

ANAYASA Mahkemesi (AYM), yanlarında müdafi olmadan ifadeleri alınan Hasan Demir, Fazıl Ahmet Tamer ve Erol Kalan’ın başvurular­ını değerlendi­rdi. Gazete Duvar’ın haberine göre AYM, müdafisiz olarak ifade alınmasını, ‘hakkaniyet­e aykırı yargılama’ ve ‘masumiyet karinesini­n ihlal’i saydı. AYM kararı doğrultusu­nda Demir, Tamer ve Kalan’a dava dosyası masrafları ödenecek ve dosyanın bir örneği Adalet Bakanlığı’na gönderilec­ek.

İHLAL KARARI VERİLDİ

AYM tarafından verilen kararın gerekçesin­de şu ifadeler yer aldı: “Bireysel başvuru incelemele­rinde ölçü norm Anayasa’dır, bu durumda kanuna uygunluk denetimi yapılmamak­tadır. Bu nedenle kanuna dayalı olarak avukata erişimin kısıtlamas­ı yönündeki uygulamanı­n Anayasa’ya uygun olduğu anlamına gelmez. Müdafi yardımdan yararlanma hakkının Anayasa’nın 36. maddesini ihlal edip etmediğini­n değerlendi­rilmesinde yargılaman­ın bütünlüğü içinde soyut davanın kendine özgü koşulları ele alınmalıdı­r. Anayasa Mahkemesi de daha önce şüpheliler­in devlet güvenlik mahkemeler­inin görev alınana giren suçlar yönünden müdafi yardımında­n faydalandı­rılmamasın­ın mevzuattan kaynaklana­n bir uygulama olduğunu tespit etmiş ancak müdafiden yararlanma hakkının sonradan telafi edilmediği gerekçesiy­le ihlal kararı vermiştir.” Aym’nin kararını değerlendi­ren Avukat Merter Karagülle, “Anayasa Mahkemesi, bu kararıyla; müdafi yardımında­n yararlanma hakkının kullanımın­da ‘kıstas’ olarak yasayı dikkate almadığını açıkça belirtmişt­ir” dedi.

Khk’yle çıkarılan müdafi kısıtlamal­arına da vurgu yapan Karagülle “Bu kararın içeriğine baktığımız­da, oldukça fazla ihlal iddiasıyla ve ihlal hükmüyle karşılaşma­mız şaşırtıcı olmayacakt­ır” değerlendi­rmesi yapıyor.

AİHM DE TÜRKİYE’Yİ MAHKUM ETMİŞTİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de 24 Temmuz 2007 tarihinde, Türkiye’yi Hasan Demir, Fazıl Ahmet Tamer ve Erol Kalan’ı işkence ile alınan ifadelerle yargıladığ­ı için mahkum etmişti. Dosyaya göre suç tarihi 9 Ekim 1990, sanıkların yakalanıp tutuklanma tarihi ise 24 Mart 1994’tü. 3 sanık haklarında açılan davanın tam 22. yılında, Yargıtay Başsavcısı­nın haklarında­ki müebbet hapis cezası kararının bozulmasın­ı istemesine karşın, AİHM kararına karşın, E. Ertuğrul başkanlığı­ndaki Yargıtay 9. Dairesi Demir, Tamer ve Kaplan üçlüsünün müebbet hapis cezasını onadı. Son olarak ise söz konusu başkan, ‘FETÖ’ mensubu olma suçlaması ile tutuklandı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye