Evrensel Gazetesi

‘Türkiye’nin Abd’den uzaklaşaca­k ekonomik gücü yok’

-

ÇİNLİ finans kuruluşlar­ından, enerji ve ulaştırma sektörü yatırımlar­ı için özel sektör, kamu kurumları ve bankalara sağlanacak 3.6 milyar dolarlık kredi paketi tamamlandı. Kredi paketini attığı tweet ile duyuran Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” dedi. Kredileri gazetemize yorumlayan Özgün Düşün Merkezi Baş Ekonomisti Dr. Sabri Öncü, “Bu hamleye, ‘Türkiye Çin’e yaklaşma hamlesi’ denebilir. Ancak Türkiye gerçekten ekonomik olarak Abd’den uzaklaşma şansına sahip değil” dedi.

BÜYÜK BÖLÜMÜ 3. KÖPRÜ’YE

Sabah’ın haberine göre, Çinli finans kuruluşlar­ından sağlanan 3.6 milyar dolarlık kredinin 2.4 milyar doları Üçüncü Köprü refinansma­nına, 1.2 milyar doları ise BOTAŞ’İN depolama tesisleri için kullanılac­ak. Bakan Albayrak, mayıstaki Pekin ziyareti sırasında Uluslarara­sı Çin Endüstri ve Ticaret Bankası (ICBC) Başkanı Yi Huiman ile görüşerek, Türkiye’deki enerji yatırımlar­ında finansman ve uzun vadeli stratejik iş birliği konularınd­a görüş alışverişi­nde bulunmuştu.

‘TÜRKİYE’NİN ABD’YE KARŞI ELİ GÜÇLÜ DEĞİL’

Hükümet tarafından Çin’den sağlanan BOTAŞ ve IC İçtaş İnşaat ve Astaldi (3.Köprünün yapımını üstlenen konsorsiyu­m) kredisini “Çin’e yaklaşma hamlesi” olarak değerlendi­ren

Özgün Düşün Merkezi Baş Ekonomisti Dr. Sabri Öncü, “3.6 milyar dolar ABD’YE olan borcun yanında hiçbir şey. Çin, Türkiye’nin finansman ihtiyacını karşılayac­ak kadar para veremez” dedi. Öncü, “Türkiye gerçekten ekonomik olarak Abd’den uzaklaşma şansına sahip mi?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Bence yok. Çünkü öbür tarafa olan borç o kadar yüksek ki. Türkiye’nin bu güne kadar almış olduğu borçlar yaklaşık 460 milyar dolar. Çin’den 3.6 milyar dolar geliyor. Her zaman ‘Parayı veren düdüğü çalar’ diyorum. Çok fazla kavga edersen tıpayı çekelerse boğulursun. Bu girdapta. Türkiye’nin güçlü bir eli yok.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye