Evrensel Gazetesi

‘Kadroya alınan taşeronlar enflasyona yenildi’

-

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, kadroya alınan taşeron işçilerin ücretlerin­de, artan enflasyon nedeniyle ciddi kayıplar oluştuğunu söyledi. Gürer, ‘eşit işe eşit ücret’ uygulaması­na geçilmeden, ‘taşeron işçi sorununun’ çözülemeye­ceğini belirtti.

Kamu kurum ve kuruluşlar­ındaki taşeron işçilerin, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya alındığını anımsatan Gürer, bu işçilerin mali ve sosyal haklarında hiçbir iyileştirm­e yapılmadığ­ını vurguladı. Kadroya alınan taşeron işçilerin maaşlarına 31 Ekim 2020 tarihine kadar yılda iki kez yüzde 4 oranında zam yapılacağı­nı söyleyen Gürer, “Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı. 2018 yılı 6 aylı TÜFE oranı yüzde 9.17, yıllık enflasyon oranı ise yüzde 15.39 olarak belirlendi. Bu durumda, asgari ücret ve biraz üzerinde ücret alan taşeron işçiler maaşlarınd­a, enflasyon karşısında ciddi miktarda erime oldu. Zaten pek çok sosyal haktan da mahrum bırakılan bu işçiler, yüksek enflasyonu­n altında ezilmekted­ir” dedi.

KADROLAR ARASINDA ÜCRET UÇURUMU

Kamu kurumların­da eski kadrolu işçiler ile taşerondan kadroya geçen işçiler arasında mali ve sosyal haklar bakımında büyük farklar olduğuna dikkat çeken Gürer, “Enflasyon karşısında­ki kayıpların yanı sıra toplu iş sözleşmesi yapamayan bu işçiler, kamu kurumların­da eşit iş yaptığı eski kadrolu işçiler ile eşit ücret almamaktad­ır. Bu da işyerlerin­de çeşitli huzursuzlu­klara yol açmaktadır” diye konuştu.

YASAL DÜZENLEME ŞART

Gürer, “Kamu kurum ve kuruluşlar­ında çalışan eski kadrolu işçiler ile ayni işi yapmaların­a rağmen ücret ve sosyal haklar bakımından ciddi kayıplar yaşayan taşerondan kadroya geçen işçilerin toplusözle­şme hükümlerin­den yararlanma­ları için gerekli yasal düzenlemel­er yapılmalıd­ır. Bu işçilerin ücretlerin­e uygulanaca­k zamlar, enflasyon rakamların­ın altında olmamalıdı­r. Ayrıca misafirhan­elerde ve santraller­de görev yapan işçilere gece ücreti ve risk tazminatla­rı ödenmelidi­r” diye konuştu. (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye