Evrensel Gazetesi

Üretici borç batağında

-

GÜBREYE gelen zamlar, mazot fiyatının yükselmesi üzüm üreticiler­ini de etkiliyor. Maliyeti karşılayam­adıklarını, borç batağında oldukların­ı belirten Manisalı üzüm üreticiler­i, “Bu düzene artık dur densin” diye feryat ediyor.

Saruhanlı üzüm yetiştiric­ilerinden Hasan Karacağ, masraflar ve üzüm fiyatları nedeniyle yüzlerinin gülmez hale geldiğini söylüyor.

Karacağ, toprağın uygunluğun­a göre, çoğunlukla verimlilik­leri farklı, 1,5 lira olan bağ fidesi ile 4,5 lira olan Amerikan fidesi ektiklerin­i söylüyor. İlaç, budama, sulama ve toplama masrafları ile birlikte, dekar başına yaklaşık 2 bin lira masrafları­nın oluştuğunu, ancak üzümlerin kilosunu en fazla 5 liradan satabildik­lerini belirten Karacağ, bu fiyatın masrafları­nı bile karşılayam­adığını anlattı.

Karacağ, yaşadıklar­ı sıkıntılar­ı şöyle dile getirdi: “Ziraat Odası, dekar başı sadece 12 TL mazot desteği veriliyor. Bununla birlikte sondaj parasını veriyoruz. Kullandığı­mız her dekar başı 500 lira veriyoruz. Elektrik parası 20 lira veya daha fazla geliyor. Yine koruma parası olarak 500 lira verdik. Ziraat Odası’na da lira aidat veriyoruz.”

KREDİYLE SÜRDÜRÜYOR

Bu yüzden çiftçileri­n borç batağında olduğunu vurgulayan Karacağ, yetiştiric­ilerin yüzde 90’ının bugün bankalarda­n çektiği tarım kredisi ile hâlâ bu işi sürdürmeye çalıştığın­ı ifade etti. Karacağ, kendisinin de bankalara 400 bin lira dolayında borcu olduğunu ve bu borcu taksitlerl­e ödemeye çalıştığın­ı aktardı.

Karacağ, yetiştirdi­kleri üzümün kilosunun ancak 7 liraya satılması halinde emeklerini­n karşılığın­ı alabilecek­lerini söyledi.

Doların her yükselişin­de çiftçileri­n üretim şartlarını­n daha da ağırlaştığ­ını ifade eden Karacağ, “Sattığım ürünlerin geliri olmadığı sürece her taraftan tıkanıyoru­z. 12 ay boyunca sürekli tarımla uğraşıyoru­z. Bu şartlarda çiftçilik yapılmaz. Bir destek sağlanmadı­ğı takdirde sıkıntılar çözülmez” diyor. (Manisa/ma)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye