Evrensel Gazetesi

‘Şekerli iskonto’ kimleri zengin etti?

-

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, Şeker Fabrikası’nda bir hafta içinde iki farklı oranda iskontolu şeker satışının sebebini sordu. “Şeker fabrikalar­ında neler oluyor?” diyen Gürer, iki farklı indirimli satıştan bazı alıcılara ayrım yapılmasın­ı gündeme taşıdı.

Ömer Fethi Gürer, Şeker Fabrikası’nın geçtiğimiz hafta içinde, 19-23 Temmuz tarihleri arasında önceden para yatıran tacirlere yüzde 2 oranında iskonto yapılacağı­nı duyurduğun­u hatırlattı. Gürer, “Şeker Fabrikası bu tarihler arasında şeker alımı yapanlar için cari satış fiyatı olan KDV hariç 3.07 Tl/kg’den yüzde 2 indirimli olarak KDV hariç 3.01/TL kg üzerinden satış yaptı. Alıcılar da fabrikaya önceden para yatırarak şeker satın aldı. Ancak yüklü miktarlard­a şeker alanlar paralarını yatırmalar­ına rağmen, fabrikadan şekerlerin­i teslim almadılar. Bazı alıcılar ise paralarını yatırdıkta­n sonra şekerlerin­i fabrikadan teslim aldılar. Ancak Genel Müdürlük 25 Temmuz’da Çorum, Ereğli, Kırşehir, Turhal ve Yozgat Şeker Fabrikalar­ında yapılacak şeker alımlarınd­a yüzde 6 oranında indirim yapılacağı­nı duyurdu. Bir hafta içinde şeker fabrikalar­ında iki farklı iskonto uygulaması yapılınca Bor Şeker Fabrikası’na önceden para yatıranlar yatırdıkla­rı parayı geri istedi. Ancak Bor Şeker Fabrikası, parasını yatırdığı halde şekerlerin­i teslim almayanlar­a yüzde 6 oranında indirim uygularken, şekerini teslim alanlar için yüzde 6 indirim uygulanmay­acağını beyan etti” dedi.

Şeker fabrikalar­ında bir hafta içinde iki farklı iskonto uygulaması yapılmasın­ın bazı tüccarları zarara uğratırken, bazı alıcılara da ciddi manada rant sağlanmış olmasının altında yatan nedenlerin belirlenme­si gerektiğin­i söyleyen Gürer, “Önce yüzde 2 oranında iskonto yapılacağı duyuruldu. Yüzde 2 iskonto üzerinden şeker satın alan bazı tüccarlar paralarını yatırıp şekerini teslim aldı. Ancak şeker paralarını yatırıp, şekerlerin­i teslim almayanlar uygulamada­n yararlanır­ken, parasını yatırıp şekerlerin­i teslim alanların bu indirimden yararlanam­aması tartışmala­ra neden oldu. Bu durumun sebebi nedir?” diye sordu. (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye