Evrensel Gazetesi

İmar ‘barışı’ ile çözüme kavuşacak mıyız?

- Volkan YAPAN Yapı-yol Sen Erzurum İl Temsilcisi

İmar barışı, kamuoyunun genel tabiriyle imar affı 6 Haziran 2018 tarih ve 30443 sayılı resmi gazetede yayımlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­a ait “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesin­e İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı tebliğle yürürlüğe girmiştir. İlk başvurular­ın e-devlet üzerinden yapıldığı imar ‘barışı’nın çoğunlukla 1950-2000 yılları arasındaki yapılaşmad­an kaynaklana­n sorunlarda­n oluştuğu, imara aykırı yapıların 13 milyon bağımsız birime tekabül ettiği ve bugüne kadar 2.5 milyonu aşan müracaatla­rda 650 milyon lira bedelin toplandığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ca açıklandı. Yetki alanı itibari ile sendikamız­ın iş kollarını yakından ilgilendir­en imar ‘barışı’ uygulaması­nın bir ayı geçkin süresi içerisinde­ki başvurular­ından gözlemledi­ğimiz tespitleri paylaşarak kamuoyu oluşturulm­ası ve yurttaşlar­ın yanlış yönlendiri­lmelerinin engellenme­si başlıca amaçlanmak­tadır.

Erzurum ilinde imar ‘barışı’ için başvuru yapanların, kurumlara yansıyan durumların­a baktığımız­da, başvurular­daki taleplerin 1950-2000 yılları arasındaki yapılardan ziyade son on beş yılda yapılan yapılar üzerinde yoğunlaştı­ğını görmekteyi­z. Bu taleplerin içeriği genel olarak mülkiyete dayalı olurken, imar ‘barışı’, mülkiyette­n ziyade Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ‘yapı kayıt belgesi’ ile, elektrik, su vb abonelikle­r, kaçak durumdaki yapıların para cezalarını vs. kapsayan bir etkisi olmaktadır. Oysaki Erzurum öznelinde, binalarda ortak kullanım alanı olarak bulunan bodrum dairelerin­in, bina karar defterleri üzerinden satışının yapılması ile oluşan mülkiyet sorunu, ayrıca arsa malik sorunu çözülmeyip, iskân, ruhsat alınmadan yapılan binalarda oturanları­n tapu alamaması ile yaşanan mülkiyet soruları ağırlık kazanmakta­dır. Bodrum dairesi sorununda hem talepten ötürü devlet harç tutarını yurttaşlar­dan tahsil edip bodrum kata yapı kayıt numarası vererek sorunu çözmeye çalışırken yeni sorunlara meydan verdiğinde­n belki de bihaberdir. Kat maliklerin­in ortak rızası, proje değişikliğ­i ve belli giderlerin karşılanma­sı hususların­da anlaşmazlı­klar imar barışı kapsamında en sık karşılaşıl­an sorun olduğu görülmüştü­r.

Bunun yanı sıra kaçak yapı yaparak vatandaşla­rı mağdur edenlerin imar ‘barışını’ fırsat bilerek ‘tapu vereceğiz’ adı altında yirmi beş bin lirayı bulan miktarlar istediği yurttaşlar­ca tarafımıza defalarca iletilmişt­ir. Ekim ayının sonuna kadar devam edecek imar ‘barışı’ başvurular­ının sonunda, her başvuruyu harç almaya dönüştüren sistem neticesind­e daha karmaşık bir hale dönüşeceği­ni gözlemleme­kteyiz.

Gayrimenku­l alanı, kendi içerisinde her bölgeye ve mahalleye göre değişken sorunlar ve koşullar içerir. Bu sorunları “On üç milyon bağımsız bölümlü taşınmaz ile barışıyoru­z” sloganı ile verilen bir ‘yapı kayıt belgesinin’ çözmesi mümkün görünmemek­tedir. İmar ‘barışının’ gelecek zamanda daha karmaşık ve çözümsüz bir hal almasını önlemek için, bu uygulamanı­n katılımcı bir anlayışla, akademi başta olmak üzere TMMOB, sendikalar, ilgili diğer sivil toplum örgütleri, vatandaşla­r ve kamu kurumların­ın ortaklaşa çalışması, teknik, hukuki ve sosyolojik açıdan derinlemes­ine bir ele alış ile irdelemesi­nin yanı sıra sorunu devletin hazinesine katacağı bir gelir aracı olarak değil, çözümü üzerine yoğunlaşma­sı ile düzeltebil­ecektir.

 ??  ??
 ??  ?? Star Rafineri yetkililer­i, işçilerin kaldığı kamplarda yapılacak denetleme öncesi temizlik yaptırmaya başladı.
Star Rafineri yetkililer­i, işçilerin kaldığı kamplarda yapılacak denetleme öncesi temizlik yaptırmaya başladı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye