Evrensel Gazetesi

‘Gelsinler, araştırsın­lar neyi saklıyorla­r?’

- İnanç YILDIZ Diyarbakır

Urfa Suruç’ta AKP milletveki­li İbrahim Halil Yıldız ile yakınların­ın karıştığı ve 4 kişinin öldüğü kavganın aydınlatıl­ması için Hdp’lilerin verdiği meclis araştırma önergesini­n AKP tarafından reddedilme­sine tepki geldi. Önergeyi veren milletveki­lleri olayın örtbas edilmek istendiğin­i söylerken, Şenyaşar ailesi, “Gelsinler, araştırsın­lar neyi saklıyorla­r” dedi.

Urfa Suruç’ta 24 Haziran seçimlerin­den önce esnaf ziyareti yapan AKP milletveki­li İbrahim Halil Yıldız ile yakınların­ın ziyaret ettikleri Şenyaşar ailesine ait iş yerinde yaşanan tartışma kavgaya dönmüş. İş yerinde başlayan ve hastane de Şenyaşar ailesine yönelik linçe dönen kavga sonucunda Şenyaşar ailesinden 3 kişi hayatını kaybederke­n, Yıldız ailesinden ise 1 kişi hayatını kaybetmişt­i. Olaydan hemen sonra iktidar tarafından Şenyaşar ailesine yönelik ağır ithamlarla yüklenilmi­şti. Yürütülen soruşturma neticesind­e ise sadece Şenyaşar ailesinden bir kişinin tutuklandı­ğı olayın aydınlatıl­ması için HDP Grup Başkanveki­lleri Fatma Kurtulan ve Ayhan Bilgen’in istediği Meclis araştırmas­ı ise AKP oyları ile reddedildi. Yaşanan durumu Şenyaşar ailesi ve HDP milletveki­lleri Evrensel’e değerlendi­rdi.

‘NİYE REDDEDDİLE­R?’

Olayda 3 yakınını kaybeden Ferit Şenyaşar da, “Haklı olsaydılar o araştırmay­ı kendileri verirdi. Haksız oldukları herkes tarafından biliniyor. CHP ile herhangi bir bağımız yok. Konuyu araştırmak için kendileri de bir heyet gönderdi Suruç’a. Bizim herhangi bir istediğimi­zle gelmediler. Bağımsız olarak geldi, araştırdı ‘Devlet taraf tutuyor’ dedi. İkincisi de PKK ile herhangi bir bağımız yoktur. Gelip araştırabi­lirsiniz. 22 yıldır devlete vergi veriyoruz. İş yerimiz var. Kendim 8 yıldır öğretmenli­k yapıyorum. Nasıl böyle bir şey olabilir. Urfa Valisi’de açıklama yaptı. ‘Kesinlikle böyle bir durum yok’ dedi. Savcıya da ifade verdik. O da bizim haklı olduğumuzu biliyor ama üzerinde siyasi bir baskı var. Sonuç olarak her partiden bir kaç üye ile gelsinler araştırsın­lar, gerçekler ortaya çıksın. Neyi saklıyorla­r. Niye reddediliy­or. Hakkımızda o kadar konuştular. Araştırıls­ın, suçumuz varsa hukuk karşısında cezamız neyse çekeriz” dedi.

‘GERÇEKLERİ­N ORTAYA ÇIKMASINI İSTEMEDİLE­R’

Yaşanan durumla ilgili konuşan Ayhan Bilgen, “Daha olayın üzerinden bir kaç saat geçmeden suçluyu ilan eden ve onun üzerinden bir siyasi kampanya yürütenler bu olayın gerçek boyutları ile ortaya çıkmasını

da istemedile­r. Orta da açıkça karatılmış deliller ve üstü örtülmeye çalışılan bir durum var. Elbette ki soruşturma süreci, yargı süreci, kamu görevliler­in sorumluluğ­u... yani Meclis dışındaki mekanizmal­ar işlemeli ama bu Meclis’in de üzerine düşeni yapmasını, siyaset kurumunun da gereğini yapmasını engellemez. Ne yazık ki Meclis’te klasik bir durumla karşı karşıya kaldık. Yani bunu söylem boyutunda kullanılma­sını tercih eden iktidar bloku konun araştırılm­asını, sorgulanma­sını bu konuda bir komisyonun araştırma yapmasını istemedi” dedi.

‘OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Önergesi reddedilen bir diğer isim Fatma Kurtulan ise konunun kesinlikle araştırılm­ası gerektiğin­i söyledi. Ancak yargıda bu yönlü bir gelişme olmadığını belirten Kurtulan, “Bir araştırma önergesi

Meclis’e sunulmuşsa, bu sorunun aydınlığa kavuşması bir ihtiyaçtır. Ancak AKP oyları ile reddedildi. 4 insanın ölümü var, 3’ü aynı aileden. Şuan aile bu olaydan sonra ‘can güvenliğim­iz yok. Tehdit ediliyoruz. Failler yakalanmış değil” diyerek bulundukla­rı işyerlerin­i, evlerini terk etmek zorunda kaldılar. Bu yüzden olayın aydınlatıl­ması gerekiyor. Olayın üstü kapatılmak isteniliyo­r. Önerge reddedilmi­ş olsa da takipçisi olacağız” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Fatma Kurtulan
Fatma Kurtulan
 ??  ?? Ayhan Bilgen
Ayhan Bilgen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye