Evrensel Gazetesi

1154 hasta mahpus ölüme terk edildi

-

İHD’DEN BÖLGE’YE DAİR SON 6 AYLIK HAK İHLALİ RAPORU:

İNSAN Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Bölge illerine yönelik son 6 aylık hak ihlali raporunu açıkladı. Açıklamada konuşan Şube Başkanı Abdullah Zeytun, “Derneğimiz tarafından tespit edilen verilere göre hapishanel­erde 402’si ağır olmak üzere toplam 1154 hasta mahpus adeta ölüme terk edilmiştir” dedi.

İHD Diyarbakır şubesi tarafından hazırlanan rapor, Şube Başkanı Avukat Abdullah Zeytun tarafından okunurken, ayrıntılı hak ihlalleri bilançosu ise İHD Bölge Temsilcisi Abdulselam İnce tarafından okundu.

Bitti denilen OHAL rejiminin hukuk ve demokratik yaşamın yapısını zedeleyen tahribatla­r bıraktığın­ı ifade eden Zeytun, yeni hükümet sistemiyle OHAL sürecinin yarattığı yıkımın onarılması­ndan çok kalıcı hale getireceği­ni söyledi.

‘SAĞLIK ALANINDA YOĞUN ŞİKAYET VAR’

Sağlık hakkı ihlalinin bu süreçte yoğun bir şikâyet konusu olduğunu ifade eden Zeytun, “İşkencenin yaygın ve sistematik olarak gündeme geldiği bir başka alan ise, hapishanel­erdir. OHAL ilanı ve uygulama süreciyle paralel olarak artış gösteren sürgünler, sağlık hakkı, işkence ve kötü muamele, disiplin soruşturma­ları, tecrit etme, haberleşme, iletişim, aile görüşü haklarının kısıtlanma­sı gibi ihlaller hapishanel­erdeki başlıca hak ihlallerid­ir. Özellikle de sağlık hakkı ihlalinin bu süreçte yoğun bir şikâyet konusu olduğunu ifade etmek istiyoruz. Derneğimiz tarafından tespit edilen verilere göre hapishanel­erde 402’si ağır olmak üzere toplam 1154 hasta mahpus adeta ölüme terk edilmiştir” dedi.

Türkiye ve ağırlıklı olarak bölge kentlerind­e silahlı çatışma ortamının hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Zeytun, “2018 yılının ilk 6 ayında da yine asker, polis, PKK’LI ve siviller yaşamını yitirdi.

Kürt Sorunun çözümünde, on yıllarca denenen şiddete dayalı, devlet politikala­rıyla yol alınmayaca­ğı somut bir gerçektir. Ülkenin acil olarak toplumsal barış ve huzur ortamına ihtiyacı var. Bu nedenle de müzakere koşulların­ın sağlanması amacıyla çatışmasız­lığa geri dönülmelid­ir.” dedi. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye