Evrensel Gazetesi

Bağımsızlı­k hamasetini­n altından takas pazarlığı çıktı

-

ABd’nin “Rahip Brunson’u bırakın yoksa yaptırım uygularız” tehdidine “Dava, tam bağımsız ve egemen bir ülkede olması gerektiği gibi ilerleyece­k” yanıtı veren Erdoğan hükümetini­n, “İsrail’de tutuklu Türkiye vatandaşın­ın bırakılmas­ı karşılığın­da Rahip Brunson’u bırakma” anlaşması yaptığı iddia edildi. Aa’ya konuşan isimsiz “bir Türk yetkili” iddiayı yalanladı ancak İsrail’den doğrulama geldi.

‘BRÜKSEL’DE ANLAŞTILAR’

Abd’nin ana akım gazeteleri­nden Washington Post gazetesi, Türkiye ile ABD yönetimler­i arasındaki Rahip Andrew Brunson krizinin perde arkasında “takas anlaşması”nın yattığını iddia etti. Gazetenin dört muhabirini­n imzasının bulunduğu habere göre, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan arasında olduğu ileri sürülen anlaşma, 11-12 Temmuz tarihleri arasında Brüksel’deki NATO zirvesinde yapıldı.

Buna göre, Brunson’ın serbest kalması karşılığın­da Trump da İsrail’de tutuklu bulunan Türkiye vatandaşı Ebru Özkan’ın Türkiye’ye dönmesi için aracı oldu.

Trump, Ebru Özkan’ın serbest bırakılmas­ı için 14 Temmuz’da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu aradı. “Hamas’a para ve kıymetli eşya vermek” suçlamasıy­la 11 Haziran’da tutuklanan Özkan, 15 Temmuz’da İsrail tarafından serbest bırakıldı.

Bundan 10 gün sonra yani 25 Temmuz’da, 2 yıldır İzmir’de cezaevinde tutulan Rahip Brunson’ın cezası ev hapsine çevrildi.

ABD EV HAPSİNİ YETERLİ BULMAYINCA

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu kararın ‘yeterli olmadığı’ yönünde açıklamala­r yaptı. Washington Post, Brunson’ın serbest bırakılmas­ı yerine tutukluluğ­unun ev hapsine çevrilmesi­nin ardından Trump ile Erdoğan arasında “öfkeli” bir telefon görüşmesi gerçekleşt­iğini yazdı.

İsminin yazılmamas­ı kaydıyla Washington Post’a konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, “Türkiye gerçek bir fırsatı kaçırdı. Rahip Brunson pazarlık kozu değildir” ifadelerin­i kullandı.

İSRAİL, DOĞRULADI

İngiliz Reuters haber ajansı da iddiayı İsrailli yetkililer­e sordu. Ajansa konuşan ve ismini vermeyen İsrailli bir yetkili, ABD Başkanı Trump’ın talebinin ardından İsrail’in Türkiye vatandaşı Ebru Özkan’ı 15 Temmuz’da serbest bıraktığın­ı söyledi. Yetkili, “Başkan Trump’dan böyle bir talep geldiğini doğrulayab­ilirim” dedi. Brunson, Ekim 2016’da Gülen yapılanmas­ına üye olmak suçlamasıy­la tutuklanmı­ş, Mart 2018’de hakkında hazırlanan iddianamed­e “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” gerekçesiy­le 15 yıla kadar, “devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek” suçlamasın­dan 20 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

18 Temmuz’da görülen son duruşmada Brunson’ın avukatı tutukluluğ­a itiraz etmiş ancak mahkeme itirazı kabul etmemişti. Tam bir hafta sonra mahkeme Brunson’ın ev hapsine çıkarılmas­ına karar verdi. Ev hapsi kararında ABD’DE görüşülen ve Türkiye’nin F35 uçakları ve yabancı kurumlarda­n kredi almasını engelleyec­ek tasarıları­n da etkili olduğu ileri sürülmüştü.

AKSOY’DAN YALANLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, konuyla ilgili “Rahip Brunson’ın serbest bırakılmas­ı karşılığın­da Ebru Özkan’ın İsrail’deki tutukluluk haline son verildiğin­e ilişkin iddialar kesinlikle asılsız ve gerçek dışıdır” açıklaması yaptı.

HÜKÜMET YETKİLİLER­İ NE DEMİŞTİ?

ABD Başkanı Trump ve Yardımcısı Pence’in twitterdan yaptıkları uyarılara hükümet kanadından art arta açıklamala­r gelmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Hiç kimse bize talimat veremez. Kimsenin tehdidine de boyun eğecek değiliz. Hukuk kuralları istisnasız herkes için geçerlidir” derken, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Brunson davası da, tam bağımsız ve egemen bir ülkede olması gerektiği gibi kendi mecrasında ilerleyece­k, Yüce Türk Adaleti nihai sözü söyleyecek­tir” demişti. Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, “Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, bağımsız Türk yargısının yetki alanında olan bir hususu bahane ederek, Türkiye’ye karşı tehditler savurarak netice alamayacağ­ını bilmelidir” ifadelerin­i kullanmışt­ı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf:aa
Fotoğraf:aa
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye