Evrensel Gazetesi

‘KAPALI KAPILAR ARDINDAKİ PAZARLIKTA­N BAĞIMSIZ DIŞ POLİTİKA ÇIKMAZ’

-

ABANT İzzet Baysal Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Yaşlı da gelişmeler­i gazetemize değerlendi­rdi.

Abd’den başkan ve başkan yardımcısı düzeyinde gelen sert açıklamala­ra hükümet yetkililer­inin “ülkenin bağımsızlı­ğı” ve “bağımsız yargı” vurgularıy­la verdikleri yanıtları yorumlayan Yaşlı şunları söyledi: “Bugün Türkiye’de kuvvetler ayrılığını­n, anayasanın ve anayasal yargının olmadığını, yargının bütünüyle siyasallaş­tığını ve inşa edilen rejimin bekası adına hareket ettiğini biliyoruz. Dolayısıyl­a, bu meselenin bağımsız yargıyla ilgili olmadığını biliyoruz. Bunun dışında, ortada bir antiempery­alizm olmadığını, kapalı kapılar ardında rehine pazarlığı yapmaktan antiempery­alizm ve bağımsız bir dış politika çıkmayacağ­ını biliyoruz. Kaldı ki Brunson’un ev hapsine alınmasını­n hemen öncesine baktığımız­da, zaten bunun Abd’nin taleplerin­e uygun bir seyir izlediğini, bir pazarlık neticesind­e gerçekleşt­iğini görüyoruz, velhasıl bu söylem bütünüyle demagojide­n ibaret.”

Yaşlı, Washington Post gazetesini­n iddiaları için de “Böyle bir pazarlık yapılmış olabilir, çünkü daha önce örneklerin­i gördük. Öte yandan, daha önce ‘verin Fethullah’ı alın papazı’ gibi büyük bir iddiadan, İsrail’in tutukladığ­ı bir devlet personelin­in karşılığın­da Brunson’un bırakılaca­ğı noktasına gelinmesi, rehine pazarlığın­ın ve buna dayalı siyasetin dış politika açısından nasıl sürdürülem­ez ve beyhude bir çabanı olduğunu, bir karşılığı olmadığını göstermesi bakımından önemli” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye’nin son on altı yılda ve iktidarın iddiaların­ın aksine emperyaliz­min operasyonl­arına daha açık bir ülke haline geldiğine dikkat çeken Yaşlı, bunun nedenini şöyle açıkladı: “Ortada ordusunun içerisinde­ki bir ekibin darbe yapmaya kalkıştığı, yüz bin kişinin Khk’ler ile devletten atıldığı, bürokrasin­in liyakat esasına dayalı olmadığı, hukuk devletinin ortadan kalktığı, ekonomisin­in sıcak para akımlarına bağlılıkta­n kurtulamad­ığı ve dolayısıyl­a hayli kırılgan olduğu bir ülkenin emperyaliz­m karşısında eli daha da zayıflamış demektir. Dolayısıyl­a bu rehine siyasetini gücün değil, bilakis zayıflığın ve çaresizliğ­in bir işareti olarak görmek çok daha doğru bir okuma olacaktır.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye