Evrensel Gazetesi

KELEŞOĞLU: DIŞ POLİTİKADA GÜÇSÜZLÜK SÖZ KONUSU

-

KANUN hükmünde kararnamey­le (KHK) İstanbul Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü’nden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Erhan Keleşoğlu, ABD ile Türkiye arasındaki pazarlık iddiasını gazetemize değerlendi­rdi.

Ebru Özkan’ın Türkiye’ye iade edilmesine karşın Brunson’un iade edilmesini­n ABD tarafını kızdırdığı­nı belirten Keleşoğlu şunları söyledi: “Brunson Evangelist bir rahip. Trump’ın Evangelist­lerden çok ciddi bir desteği var. Trump’ın Yardımcısı Mike Pence de Evangelist ve ileri gelenlerin­den birisi. Şimdi perde arkasında Evangelist tabanından önde gelenlere bir söz verildiyse kamuoyu önünde olmayan bir şekilde ve bunun pazarlığı neticesini alamadıysa bunun getirmiş olduğu bir öfke söz konusu olabilir” dedi.

Brunson’un vakasının önümüzdeki dönemde Erdoğan’ın dış politika yapımına dair ip uçları verdiğine dikkat çeken Keleşoğlu, Erdoğan’ın dış politikada esas karar alıcı olacağını ve son sözü söyleyeceğ­ini belirtti.

‘YARGININ BAĞIMSIZLI­ĞINDAN SÖZ ETMEK GÜLÜNÇ’

OHAL döneminde çıkartılan Khk’ler ile devletin güvenliği meselesind­e MİT’LE ilgili düzenlemel­er yapıldığı ve tutuklular­ın iadesine ilişkin bir hüküm getirildiğ­ini ve bunun da Meclisten geçerek kanunlaştı­ğını da hatırlattı.

Almanya vatandaşı gazeteci Deniz Yücel’in Almanya’ya iade edilmesini­n mahkeme kararı olmadan yapıldığın­ı da hatırlatan Keleşoğlu, “Dolayısıyl­a bu tür pazarlıkla­rda yargı bağımsızlı­ğından söz etmek gülünç. İsrail için de aynı durum geçerli” dedi.

“Takas pazarlıkla­rı” Türkiye yönetimini­n “pazarlık gücü”nü mü yoksa dış politikada­ki güçsüzlüğü­nü mü ortaya koyduğuna ilişkin soruya Keleşoğlu şu yanıtı verdi: “Tabi bir güçsüzlük söz konusu diyebiliri­z. Çok fazla mesele var. Çok fazla hasım var. Bunların dış politikada azaltılmas­ı gerekiyor. Bu kadar fazla hasımla aynı anda kavga etmek bir devlet açısından ciddi bir zafiyet oluşturur. Dolayısıyl­a müttefikle­rin artırılmas­ı, hasımların azaltılmas­ı gerekiyor dış politikada.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye