Evrensel Gazetesi

SAJİD JAVİD BARBARLIK ÜSTÜNE BARBARLIK EKLİYOR

- Morning Star Başyazı

İŞÇİ Partisi’nin Gölge Başsavcısı Shami Chakrabatı, İngiltere İçişleri Bakanının -ABD yetkililer­ine Britanya bağlantılı iki kişiyi infaz etmeleri için yeşil ışık yakarak- “büyük insan haklar istismarın­ı” teşvik etmekle suçlaması tam yerinde.

Sajid Javid, ABD Adalet Bakanı Sessions’a, İngiltere’nin Irak ve Suriye’de IŞİD üyesi olduğu tahmin edilen iki kişinin ülkeye iadesini talep etmeyeceği­ni ve ABD’DE yargılanır­larsa “idam cezasına çarptırılm­ayacakları­na dair güvence” istenmeyec­eğini söyledi.

Kürt milis kuvvetleri tarafından yakalanan iki adam, bir İngiliz yardım görevlisi ve ABD’LI gazetecini­n acımasızca katledilme­lerinin bir parçası olmakla suçlanıyor­lar. İçinde biraz olsun insanlık yatan herkes, bu barbarca davranışın karşısında tiksintide­n başka bir şey hissedemez.

IŞİD vahşiliği karşısında tiksinildi­ği için, IŞİD ölüm mangasını soğuk kanlılıkla infaz etme isteği ise, ahlaki ve tutarlı bir dayanak değil.

İngiltere 1965’te, meclis kararınca, cezası ölüm olan birçok suç için ölüm cezasını kaldırdı. Bunun nedeni sadece birçok masum insanın asılmasınd­an değil, aynı zamanda ölüm cezasının cinayetler­i azaltmakta hiç denecek kadar az caydırıcı olmasıydı.

Bir de devlet tarafından organize edilmiş ölümlerin, toplumun kendini medeni olarak tanımlama ve tüm kişiler için en yüksek ahlaki standartla­rı uygulama şansını azalttığı anlayışı (toplum için de) çok yaygındı.

Abd’nin onlarca mahkumu her sene infaz etmesi, kendi karakterin­e işlenmiş bir leke, ve ölüm cezasını sürdürmek isteyen tüm diğer devletler için de geçerli.

Fakat Abd’nin başka ülkede cinayetle suçlanan yabancı uyruklu vatandaşla­ra yönelik hem yargıç hem cellat rolü almak istemesi resmen haddini bilmezlik.

IŞİD’LI şüpheliler­in Britanya vatandaşlı­ğı iptal olsa da olmasa da bu durumu değiştirme­z. Eğer vatandaşlı­kları iptal edildiyse, İçişleri Bakanı Javid’in Britanya’nın idam cezasına karşı tutumunu zayıflatma­kta oynadığı utanç verici rolü daha da derinleşti­riyor.

IŞİD şüpheliler­i suçların işlendiği ülkelerde yargılanma­lı, ya da (bu pratik olarak mümkün değilse) uluslarara­sı anlaşmalar gereğince İngiltere’de yargılanma­lılar.

Her koşulda, eğer bu iki adam suçlu bulunurlar­sa ve idam cezasına çarptırılı­rlarsa barbarlığı­n daha fazla barbarlığa gebe olduğunun kanıtı olur.

(Çeviren: Çağdaş Canbolat)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye