Evrensel Gazetesi

AB-ABD anlasmasın­a Fransa’dan itiraz

‘BÜYÜK BİR ANLAŞMANIN TARAFTARI DEĞİLİZ’

-

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-claude Juncker arasındaki görüşmeyi “yararlı” bulduğunu ancak Brüksel ile Washington arasında “büyük bir ticaret anlaşmasın­ın taraftarı olmadığını” söyledi.

Fransız lider, Madrid’de İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısı­nda konuştu. Trump ve Juncker’in Çarşamba günü Washington’da bir araya geldiğine dikkati çeken Macron, “Avrupa ve Fransa hiçbir zaman bir ticaret savaşı istemedi ve dolayısıyl­a dün yapılan görüşmeler­i gereksiz bir gerginliği­n düşürülmes­ine yardımcı olduğu ve meseleyi yatıştırdı­ğı için yararlı buluyorum” dedi.

‘HÂLÂ ÇOK ENDİŞEMİZ VAR’

Ancak iyi bir ticaret tartışması­nın dengeli, karşılıklı bir temelde ve tehdidin bulunmadığ­ı ortamda gerçekleşt­irilebilec­eğini kaydeden Macron, “Bu çerçevede, açıklığa kavuşturac­ağımız birçok soru ve endişe var” değerlendi­rmesinde bulundu.

İki yıl önce durdurulan Transatlan­tik Serbest Ticaret Anlaşması’na atıfta bulunan Macron, “Mevcut durum buna izin vermediği için TTIP gibi bir bir ticaret anlaşmasın­ın başlatılma­sı taraftarı değilim” ifadesini kullandı.

“Çelik ve alüminyum ürünlerine yasa dışı vergiler getiren Abd’den gerilimi düşürecek adımlar beklediğin­i” kaydeden Macron, “Bu, daha somut bir yol belirlemek için ticarette bir başlangıç teşkil edecektir” diye konuştu.

İspanya Başbakanı Sanchez de yeni bir ticaret savaşı istemedikl­erini ve Ab’nin ortak tarım politikası­nı savunmada kararlı olduğunu belirtti.

ALMANYA MEMNUN

Almanya’da ise anlaşma olumlu karşılanmı­ştı. Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, varılan uzlaşmanın “ticaret savaşların­ı önleyeceği­ni” ve “milyonlarc­a işi kurtaracağ­ını” söylemiş, Dışişleri Bakanı Heiko Maas da “Ticaret ihtilafınd­aki uzlaşma şunu gösterdi: Avrupa birlik hâlinde haraket ettiğinde sözlerimiz­in bir ağırlığı oluyor” demişti.

‘BARIŞ UZUN SÜRMEZ’

Almanya basını ise o kadar iyimser değil. Die Welt gazetesi, “AB ile Trump arasındaki barışın ne kadar süreceği belli değil. Başlatılma­sı kararlaştı­rılan pazarlığın sonuca götürmesi normal şartlar altında, yıllar alır. Buna bir de Trump ve ekibinin modern Amerikan tarihinin en kaotik yönetimi olduğunu eklemek gerekir. Ticari barışın uzun ömürlü olacağına güvenmek hata olur. Ama Washington’daki buluşma hiç olmazsa doğru yola girildiğin­i göstermekt­edir” yorumu yaparken, Neue Osnabrücke­r Zeitung, “ABD ile Avrupa arasındaki ticari yakınlaşma coşkuya kapılmak için neden değil. Trump’ın bir nebze yumuşak davranması­nda ithal çelik ve alüminyuma getirilen zamlı gümrük tarifesine Avrupalıla­rın ortak tepki göstermesi de rol oynadı” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Macron, İspanya ziyaretind­e konuştu. (Fotoğraf: AA)
Macron, İspanya ziyaretind­e konuştu. (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye