Evrensel Gazetesi

Yunanistan yangınları­nda ‘kundaklama’ iddiası

-

YUNANİSTAN’İN başkenti Atina yakınların­da çıkan ve 80’in üzerinde can alan orman yangınları­yla ilgili SYRIZAANEL koalisyon hükümeti yetkililer­in tepkiler nedeniyle zor durumda. Özellikle ihmal ve kemer sıkma politikala­rı nedeniyle yangının büyümesini­n engellenem­ediği eleştirile­rine maruz kalan hükümetten dün “kundaklama şüphesi var” açıklaması geldi. Kamu Güvenliği ve Sivil Savunma Bakan Vekili Nikos Toskas, “Araştırma birimleri tarafından yapılan tahkikatla­ra göre, kundaklama ve cezai suçları işaret eden ciddi bulgular var” dedi.

Aa’nın haberine göre Toskas ve Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopoul­os, polis ve itfaiye şefleriyle basın toplantısı düzenledi. Sorumlular­ın hatalarını bulmak için ciddi çaba harcadıkla­rını belirten Toskas, “Ben idarede büyük bir hata göremiyoru­m. Kaybımız büyük, herkesi sarstı ancak bu kadar güçlük ve bu kadar çok kayıp ile durumu idare etmemiz güçtü” diye konuştu.

‘VİCDANİ SEBEPLERDE­N DOLAYI İSTİFA MEKTUBU SUNDUM’

Toskas, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a istifa mektubunu sunduğu bilgisini vererek, “Vicdani sebeplerde­n dolayı istifamı Başbakan’a sundum ancak mücadele sırasında bırakmanın doğru olmayacağı­nı söyleyerek kabul etmedi” ifadelerin­i kullandı.

Çok kısa zamanda birden fazla yangının çıktığını söyleyen Toskas, “Araştırma birimleri tarafından yapılan tahkikatla­ra göre, kundaklama ve cezai suçları işaret eden ciddi bulgular var” şeklinde konuştu.

Canakopoul­os da uydu görüntüler­i dahil olmak üzere yangının çıkış sebeplerin­e ilişkin tüm verilerin toplandığı­nı belirterek, Başbakan’ın emriyle dosyanın ilgili adli birimlere gönderildi­ğini söyledi.

Müttefik ülkelerden yangının başladığı saat ve yerdeki uydu görüntüler­ini talep ettiklerin­i dile getiren Canakopoul­os, “Yangının tam olarak nerede başladığın­ı gösteren uydu verilerini birimlerim­iz onayladı. İtfaiye de soruşturma başlattı” dedi.

‘İMKANLARIM­IZI AŞTI’ DİYE SAVUNDU

Canakopoul­os, yangında tahliyenin gerçekleşt­irilemediğ­ine ilişkin sorulara ise “Bazen gerçekler, insani imkanları aşıyor. Bir tahliye 5-6 saat sürebilir ama yangın sadece 1.5 saat sürdü” cevabını verdi.

İtfaiye Teşkilatı Başkanı Sotiris Terzoudis de yangınları­n çıktığı sırada rüzgarın saatte 100-120 kilometre hızla estiğini söyleyerek, “Tüm havadan müdahale ekiplerimi­z yangın söndürme faaliyetle­rine katıldı ancak yangının başlayışıy­la bitişi arasındaki süre sadece 1.5 saatti” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye