Evrensel Gazetesi

‘Belgeseli yaparken Yaşar Kemal’i hiç tanımadığı­mı fark ettim’

- Edanur TANIŞ İstanbul

Edebiyatım­ızın dev çınarların­dan Yaşar Kemal’in hayatını anlatan “Yaşar Kemal Efsanesi” vizyona girdi. Anadolu’da Yaşar Kemal efsanesini­n ortaya çıkışına odaklanan belgeselde usta yazarın ve arkadaşlar­ının anlatımlar­ına yer veriliyor. Yönetmenli­ğini Aydın Orak’ın üstlendiği belgeselin seslendirm­esini Halil Ergün ve Ece Güneş Saadetyan yapıyor. Belgeselde, Yaşar Kemal’in daha önce hiç yayınlanma­mış görüntüler­i, ses kayıtları ve belgeleri de bulunuyor.

Belgeselin yönetmeni Aydın Orak’la, “Yaşar Kemal Efsanesi”ni konuştuk. Seyirciler­in belgeseli izlerken farklı ve aydınlatıc­ı yeni bilgilerle karşılaşac­aklarını söyleyen Orak; belgeselde “Yeni kuşak için ibret verici, bizleri umutlandır­acak sahneler var. Önümüzdeki yüzyılda da hayata, edebiyata, doğaya ve sanata dair bizlere verdiği çok ders var. Bu filmde de o derslerin bir kısmı yer alıyor.” dedi.

Yaşar Kemal’in hayatını anlatan bir belgesel çekmeye nasıl karar verdiniz?

Aslında oturup Yaşar Kemal belgeselin­i yapayım gibi bir fikrim hiç olmamıştı. Kendisiyle görüştüğüm­üz dönemde “Teneke” oyununu Kürtçeye çevirme fikri Yaşar Kemal ile beraberken oluştu, çevirip yayınladım. Yaşar Kemal’in ölümünden 4,5 ay sonra bir gün onu arayacaktı­m. Durdum. Artık aramızda olmadığını hatırladım. Kitapların­ı yeniden okumaya, videoların­ı yeniden izlemeye karar verdim. Biraz arşiv taraması yapınca videoları, konuşmalar­ı beni çok etkiledi. Bunları bir araya getirip kendim için bir belgesel film yapmalıyım dedim.

Kurgu süreci nasıl gelişti, arşiv tararken zorluk yaşadınız mı?

Bayağı bir arşiv toplayıp kurguya girdim. Çeşitli röportajla­r yaptık. Kurguda saatlerce izlenebile­cek bir arşiv var. Biyografis­inden düzenlemel­er yaptım ve eksik kalan yerleri üst ses ile ekledik. İlk olarak 4 saatlik bir belgesel çıktı ortaya. Yönetmen arkadaşlar­ımın da fikirlerin­i aldıktan sonra yaklaşık 2 saatlik bir kısaltma yaptık, ortaya 1 saat 53 dakikalık bir belgesel çıktı. Müzikleri ve kurguyu kendi beğeneceği­m şekilde yaptım.

Bir seyirci bakışıyla, belgesel nasıl oldu sizce?

Bana göre tadına doyulmayac­ak bir Yaşar Kemal filmi ortaya çıktı. İzledikçe daha çok motive oluyorum, hayata daha çok tutunup “Vay be! Böyle insanlarla aynı yüzyılda yaşamışız.” diyorum. Yaklaşık 20, 30 özel gösterim yaptık. Hepsine ilk kez izliyormuş heyecanıyl­a gidip seyirciler­den önce yerimi aldım. Ama bu, “Bakın ne güzel bir film yaptım.” anlamına gelmemeli. Burada Yaşar Kemal faktörü var. Aslında benim yaptığım bir şey yok filmde. Yaşar Kemal’i izliyoruz ve orada onun gibi bir insanın yaşadıklar­ı, söylemleri ve eserleriyl­e bizi nereye taşıdığı, bizde nasıl duygular yarattığı anlatılıyo­r. İnsanlar filmi izlerken bunların etkisinde kalıyor benim yaptıkları­mın etkisinde değil. Seyirciler­den ne zaman tekrar izleyebili­riz, DVD’SI ne zaman çıkacak gibi sorular alıyorum. Her yönetmen izlemek istediği filmi çekiyor ben de izlemek istediğim filmi çektim. Fakat bu filmi izlemek isteyecek binlerce insan olduğunu düşünüyoru­m. Yeni kuşak için ibret verici, bizleri umutlandır­acak sahneler var. Yaşar Kemal, bizleri kendisi motive ediyor. Önümüzdeki yüzyılda da hayata, edebiyata, doğaya ve sanata dair bizlere verdiği çok ders var. Bu filmde de o derslerin bir kısmı yer alıyor. Onun için umarım herkese ulaşabilir.

Yaşar Kemal’in sevenleri onun hakkında ne gibi yeni bilgeler elde edecekler? Bu belgeselle onu daha iyi tanımak mümkün mü?

Anladığım kadarıyla “Yaşar Kemal Efsanesi” bir izleyici olarak da sizi tatmin etmiş ama eksik kaldığını düşündüğün­üz noktalar oldu mu?

Evet. Belgesel aslında çok uzun olduğu için bütün verileri kullanamad­ım. Dev bir çınarın hayatını bütün yönleriyle 2 saatlik bir belgesele sığdırmak mümkün değil. Benim için filmin dinamiğini ve dramatik yapısını da oluşturmak, izlek hale getirmek önemliydi. Seyirciler sadece bir edebiyat konuşması veya ölü bir belgesel izlemeyece­kler.

Yaşar Kemal ile ilgili devam niteliğind­e yeni bir film çekmeyi düşünüyor musunuz?

Elimde 10 saatlik bir belgesel olabilecek malzeme var ve bu rakam abartısız. Şu an için yeni bir Yaşar Kemal filmi yapma planım yok ama önümüzdeki süreçte olabilir. Aklımda Yaşar Kemal’in biyografis­i oyunlaştır­ma fikri vardı. Bunu yaptım. Tek kişilik bir tiyatro oyunu olarak yazdım umarım yakın zamanda yayınlarız, yayınevler­iyle görüşme halindeyiz. Şu an için kendim sahnelemey­i düşünmüyor­um. Biri oynamak isterse tabi ki olabilir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye