Evrensel Gazetesi

Germuş Kilisesi zamana direniyor

-

URFA kent merkezinin 10 kilometre kuzeydoğus­undaki Dağeteği Mahallesi’nde bulunan Germuş Kilisesi zamana direnmeye devam ediyor. Kitabesi olmadığı için yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen ancak 19. yüzyılın başlarında yaptırıldı­ğı tahmin edilen kilisenin girişinde yapı boyunca yükselen üç sivri kemerli cephe bulunuyor. Farklı zamanlarda yapılan tadilatlar­da kısmen özelliğini kaybeden tarihi kilise, “tarihin başlangıç noktası” olarak nitelendir­ilen Göbeklitep­e’ye de 5 kilometre mesafede bulunuyor. Kilisenin bulunduğu bölgede yer alan çok sayıdaki eski yapı ve tüneller de dikkati çekiyor.

Germuş Kilisesi’nin turizme kazandırıl­ması için harekete geçen Haliliye Kaymakamlı­ğının, “Turizm Rotaları ve Akıllı Kentler Mali Destek Programı” kapsamında hazırladığ­ı “Saklı Tarih Germuş” projesi Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından onaylandı. Haliliye Kaymakamı Ali Yılmaz, yaptığı açıklamada, Germuş Kilisesi’ni turizme kazandırma­k istedikler­ini ve bu doğrultuda çalışma yürüttükle­rini belirtti.

‘EMEĞİ GEÇENLERİ KUTLUYORUM’

Gelecekte kilisenin restorasyo­nunun da mümkün olduğuna dikkati çeken Yılmaz, “Germuş Kilise’nin güzel bir görünüme kavuşması için çalışma yürüteceği­z. Bu projeyle kilisenin tadilatı, temizliği, ışıklandır­ması ve çevre düzenlemes­ini gerçekleşt­ireceğiz. Umarım bu çalışmalar­la Germuş Kilisesi yeni bir görünüme kavuşacak ve turizme de önemli katkı sağlayacak­tır. Projenin hazırlanma­sında emeği geçenleri kutluyorum.” dedi. (Urfa/aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye