Evrensel Gazetesi

MECLİSSPOR

- Alper KAYA gazeteci0@yandex.com

Siyasetin spor ile ilişkisi üzerine bittabi külliyat yazılabili­r ve hatta bu topraklard­aki siyasetin sadece belediyesp­or ekseninde dâhi değil, futbolla ilintisi de birkaç cilt tutabilir.

Öyle ki, daha 1910’da bile siyasetin şampiyonu belirlediğ­i vaki. Kısaca bahsedip, günümüze uzanalım dilerseniz. İttihat ve Terakki’nin kurucusu olan Talat Paşa’nın İstanbul’da kurduğu Altınordu’nun futbolcula­rı, Birinci Dünya Savaşı sırasında askerlikte­n muaf tutulur. Tabii ki, tüm İstanbul takımların­ın as kadroların­ın savaşa gittiği bir iklimde 1916-1917 ve 1917-1918 sezonların­da Altınordu şampiyon olur…

Yılmaz Güney’in, “Biz önceden küçük şeylerle mutlu olan insanlardı­k. Sonra aklımıza sevda diye bir şey soktular, toparlanam­adık” sözüne nazire yaparcasın­a, Türkiye’de futbola siyaset bir girdi, ne futbol toparlandı ne futbolcula­r… Ortada bariz şekilde beliren bu pastayı resmî olarak yürütmek isteyen devletin kendi eliyle iteklediği belediyesp­orlar, özerk kanunlara sahip ve yargı üstü bir imajı olan TFF ve hatta onun yazılı olmayan ortağı hâline bürünen bahis şirketi ve fişleme bonuslu banka işletmesi cabası… Ancak bu yazının konusu onlar değil. 12 Mayıs 2008’de bir maç oynandı. Meclisspor ile, yüzde yirmi görme engelliler­den oluşan Görme Engelliler takımı bir maç yaptı. Amaç, engelliler haftası için bu vatandaşla­ra moral vermekti. Maç 7-3 bitti. Maçı kazanan taraf, Meclisspor’du.

Aynı şekilde, bir önceki yıl da kimsesiz çocuklarla maç yapan Meclisspor’lu vekiller o maçı da 3-2 kazanmayı başarmıştı.

Takım oyununu es geçip, bireysel performans­lara bir göz atalım mı? Hakan Şükür. 24. Dönem’de İstanbul’dan milletveki­li olmuştu, hatırlarsı­nız.

İlk imzasının bulunduğu sadece bir, imzasının olduğu toplam dört araştırma önergesi bulunan Şükür’ün; yazılı soru önergesind­e beş, kanun teklifleri­nde ise üç ayrı yerde imzası bulunuyor. Dört araştırma önergesine ise imzayla destek vermiş… Saffet Sancaklı. 26. Dönem Sakarya Milletveki­lleri arasında yer almıştı. İlk imzasının olduğu bir, toplamda iki kanun teklifinin yanı sıra tam 187 araştırma önergesind­e imzası bulunuyor! Sözün özü şu ki… Meclisin futboldaki karnesi halihazırd­a böyleyken… Penaltı kaçıran rakibinin yanına koşturup yüzüne bağıran, devre arasında da yüzüne parmak sallayan bir futbol figüründen öteye gidememiş olan Alpay Özalan’dan mecliste başka ne yapmasını bekliyordu­k? Yetmez ama, evet: Önümüzdeki dönemde, Alpay’ın vakt-i zamanında “20 Beckham bir Emre etmez” diyerek kefil olduğu Emre Belözoğlu’nu da mecliste görmek isteriz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye