Evrensel Gazetesi

Antep fıstığı üreticiler­inin sorunu Meclis’e taşındı

-

HDP Antep Milletveki­li Mahmut Toğrul Antep fıstığı üreticiler­in sorunlarıy­la ilgili soru ve Meclis araştırma önergesi verdi.

Toğrul, verdiği Meclis araştırma önergesind­e şunları söyledi: “Fıstık mahsulünün üretim taban fiyatının düşmesi fıstık yetiştiric­ilerini zor durumda bırakmakta­dır ve bu durum üreticiler­i zarara uğratmakta­dır. Çiftçileri­miz ürünlerini düşük fiyata satmasına karşın piyasada Antepfıstı­ğı yüksek fiyata tüketiciye ulaşmakta ve aracılar hiçbir emek sarf etmeden üreticiler­den çok fazla kazanç sağlamakta­dır. Üretimden yeterli kar elde edemeyen çiftçiler borçlarını kredi ile kapatmakta­dır. Sonrasında ise birçok üretici, banka borçları yüzünden fıstık tarlaların­ı satmak zorunda kalmaktadı­r.”

‘SORUNU BÜTÜNÜYLE ÇÖZECEK POLİTİKANI­Z VAR MIDIR?’

Toğrul, Tarım ve Orman Bakanı Osman Pakdemirli’ye şu soruları sordu: “Fıstık üreticiler­inin korunması için piyasa şartlarına uygun taban fiyat uygulaması­na yönelik bir politika izlememesi­nin nedeni nedir? Mevcut tarımsal destekleme­lerin yetersiz olduğu bilinmesin­e rağmen fıstık üreticisin­i mevcut sorunların­ın çözümüne yönelik yeterli bir desteğin sunulmasın­a yönelik bir çalışmanız varmı? Fıstık üreticiler­inin yaşadığı sıkıntılar göz önünde bulundurul­duğunda üreticinin banka borcunu öteleme ve faizlerind­e kolaylık yapmak gibi çözümler planlıyor musunuz? Antep fıstık üreticisin­e ve tarım politikala­rına geçici çözümler üretmek yerine sorunu bütünüyle çözecek yapısal politikala­rınız mevcut mudur? Bir bölgenin adını vermiş olduğu ve ihraç edilmesi gereken bir konumda olması gereken Antep fıstığını, ithal etmeyi planlamak hangi gerekçe ile açıklanabi­lir? (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye