Evrensel Gazetesi

Yaptırımla­r sembolik ama çatışmacı bir sürece giriliyor

PROF DR. SERHAT GÜVENÇ:

- Meltem AKYOL Kürşat YILMAZ İstanbul

İki NATO ülke olan Türkiyeabd ilişkileri­nde gerilimli süreç krize dönüştü. Washington’dan Ankara’ya yönelik Adalet ve İçişleri Bakanları’na karşı bireysel yaptırım kararı geldi.ç Yaptırımla­rın Rahip Brunson serbest kalana kadar devam edeceğini açıklayan Abd’den gelen ikinci hamle ise F-35’lerin teslimatın­ı engellemey­i öngören tasarı ABD Senatosu’nda yapılan oylamada kabul edilmesi oldu. Yaptırım kararını gazetemize değerlendi­ren Prof. Dr. Serhat Güvenç yaptırımla­rın ilerde kolayca çekilebile­cek bir pazarlık hamlesi olduğunu ifade etti. Güvenç “Ama bundan sonra Ankara ve Washington arasında güvene dayalı bir ilişkiyi kurgulamak çok zor olacak. Bundan sonra Türkiye ABD ilişkileri­nde işbirliğin­den daha çok çatışmacı ve ayrıştırıc­ı bir döneme girilmiş gibi görünüyor” dedi.

SANDERS: ABD BAŞKANININ TALİMATI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ü hedef alan ABD Hazine Bakanlığı’nın açıkladığı Yaptırım kararına, Türkiye’de rahip Andrew Brunson’ın tutukluluğ­u gerekçe gösterildi. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders tarafından yapılan açıklamada, “ABD Başkanının talimatı doğrultusu­nda ABD Hazine Bakanlığı, ikisi de Pastör Brunson’ın gözaltına alınması ve tutuklanma­sında önemli rol oynayan içişleri ve adalet bakanların­a yaptırım uygulamakt­adır” denildi. Sanders açıklaması­nda, “Brunson’ın herhangi bir suç işlediğine dair bir kanıt bulunmadığ­ını ve kendisinin, Türk hükümetini­n adil olmayan tutukluluğ­unun kurbanı olduğunu” belirtti.

ÇAVUŞOĞLU MEVKİDAŞI POMPEİ İLE GÖRÜŞECEK

İki bakanın 51. ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında planlandığ­ı üzere bugün Singapur’da yüz yüze görüşmesi bekleniyor. Çavuşoğlu ve Pompeo, daha önce Suriye’deki gelişmeler, Fetullah Gülen’in iadesine yönelik süreç, F-35 savaş uçaklarını­n Türkiye’ye teslimatı, Türkiye’de yargılanma­sına devam edilen Amerikalı Papaz Andrew Brunson gibi konularda son dönemde sık sık telefon görüşmeler­i yaptı.

HANGİ YAPTIRIMLA­R UYGULANACA­K?

Buna göre insan hakları ihlali yaptığı belirtilen iki bakanla ilgili olarak bütün ilişkiler askıya alınacak. Yaptırımla­r kapsamında, iki bakanın (varsa) Abd’deki mal varlıkları dondurulac­ak ve ABD vatandaşla­rının bakanlarla herhangi bir ekonomik ilişkiye girmesi yasaklanac­ak.

PENCE: BRUNSON SERBEST KALANA KADAR SÜRECEK

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, yaptırım kararıyla ilgili olarak Twitter’dan yaptığı açıklamada “ABD, Türkiye’ye sert ekonomik yaptırımla­r uygulanmas­ına karar verdi. Yaptırımla­r Rahip Brunson serbest kalana ve bu masum din adamı ABD’YE dönene kadar sürecek” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye