Evrensel Gazetesi

TARTIŞMALI İKİ PROJE: NÜKLEER VE TERMİK

-

ERDOĞAN’İN açıkladığı vaatlerden biri de nükleer santral. Bütün uyarılara ve eleştirile­re rağmen nükleer projeler açıklayan Erdoğan, “Üçüncü nükleer santralimi­zi Trakya’da kurmayı hedefliyor­uz” dedi.

Açıklanan projelerde­n biri de Eskişehir’e termik santral projesi. Erdoğan’ın “ihalesi için ilana çıkıyoruz” dediği projeye hem yaşam alanı savunucula­rından hem de Eskişehir halkından büyük tepki gelmişti. tekrar döviz stoklamaya devam ediyor. Zira ereyen TL karşısında birikimler­ini korumak istiyorlar. Döviz hesapları artıkça artıyor.

Erdoğan çağrısının etkisiz kalacağını bilse bile bu çağrıyı yapmaktan geri durmaz. Zira işin bir de propagandi­f tarafı var.

“Yerli, milli direnişini­zi tüm dünyaya karşı ortaya koyun. Ben milletime inanıyorum. 2008-2009’da da yaptılar. Biz çağprımızı yaptık, milletimiz de adımını attı, iş bitti”.

Bu sözler Akp’nin ekonomi politikala­rından kaynaklı sorunları, ekonomiye savaş açmış dış güçlere havale etmenin bir yolu!

Bu propaganda­sına güç kazandırab­ilmek için de...

2009 sonrasında, yastık altından değil yurt dışından gelen bol ve ucuz döviz sayesinde ekonomi döndürülmü­ş olmasına rağmen Erdoğan gerçeği ters yüz ediyor.

BORCU ÇİN’DEN ALINCA...

Ülke kaynağı ve tasarrufla­rı yetersiz.

Yabancı parayla üretim sürüyor, sonucunda borç büyüyor.

‘Milli ve yerlilikte­n’ dem vuran başkan diyor ki... “Dış borçlanmad­a Çin piyasasına yöneliyoru­z. Bu doğrultuda ilk defa Çin yuan’ı cinsinden tahvil ihracı yapıyoruz”

Sonuçta kimse borcu babasının hayrına vermiyor. Borç, Çin’den gelince faizden vazgeçmiyo­r nitekim!

Cumhurbaşk­anı...

10 binlerce işyerinin KOBİ desteği ile batmaktan kurtulduğu, yerli üretimin ağır darbe aldığı...

Tarımın tamamen bağımlı hale geldiği gerçeğini görmezden gelerek haykırıyor: “Bazıları diyor ya: Çiftçi aç, çiftçilere ne verdin? Çiftçileri­mize 108 milyar TL destek verdik”.

Oysa kanunda “tarıma milli gelirin en yüzde 1’i kadar destek verilmeli” yazmasına rağmen bu desteğin çok görüldüğün­ü, yardımları­n milli gelirin yüzde yarımına kadar düştüğünü en iyi Erdoğan biliyor. Biliyor ama söylemiyor. Yüksek enflasyonu­n yanına yaklaşan ekonomik durgunluk gerçeği karşısında, “estirilen icraat rüzgarının gerçeği ne kadar örtebilece­ğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye