Evrensel Gazetesi

Güney Sudan’da anlaşma sağlandı

-

GÜNEY Sudan’da hükümet ile silahlı muhalifler, güç paylaşımı ve güvenlik düzenlemel­eri konusunda nihai bir anlaşma imzaladı.

Sudan Cumhurbaşk­anı Ömer Beşir himayesind­e başkent Hartum’da yapılan “barış anlaşması” törenine, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile Silahlı Muhalif Lider Riek Machar ve diğer siyasi parti temsilcile­ri imza attı.

Sudan’dan 2011’de ayrılarak bağımsızlı­ğını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit’in 16 Aralık 2013’te yardımcısı Riek Machar’ı “darbe teşebbüsü” iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmi­şti.

Hükümetler arası Kalkınma Otoritesi gözetimind­e yürütülen barış görüşmeler­i sonucu 17 Ağustos 2015’te taraflar arasında anlaşmaya varılsa da başkent Cuba’da 8 Temmuz 2016’da çatışmalar yeniden patlak vermişti.

GÖRÜŞMELER HAZİRANDA BAŞLADI

Güney Sudan devleti ile muhalifler, 2018’in haziran ayında ateşkes kararı almış, Sudan Cumhurbaşk­anı Ömer Beşir himayesind­e barış görüşmeler­i başkent Hartum’da başlamıştı.

Taraflar, 25 Temmuz’da ise mutabakata varılan maddeler üzerinde ilk imzaları atmıştı.

Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi (UCM) 4 Mart 2009’da Beşir’i “soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur’da savaş suçu işlemekle” suçlamıştı.

Mahkeme, geçtiğimiz yıl İstanbul’daki İslam İşbirliği Teşkilatın­ın zirvesine katılan Ömer Beşir’in tutuklanar­ak teslim edilmesini AKP Hükümetind­en talep etmiş, Cumhurbaşk­anı Erdoğan ise konuyla ilgili bir açıklaması­nda “Sadece güldük, geçtik” demişti. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye