Evrensel Gazetesi

İstanbul yeşil alana hasret Kanal İstanbul’a değil

- Bilal SEÇKİN

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ‘100 günlük eylem planı’na dahil ettiği Kanal İstanbul projesinin aklı başında bir proje olmadığını ifade eden Mimar Mücella Yapıcı, Erdoğan’ın “İstanbul Kanal İstanbul projesine hasret” sözlerine karşı, “İstanbul temiz hava ve yeşil alana hasret Kanal İstanbul’a değil” dedi.

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Beştepe’de ‘100 günlük eylem planı’ adıyla projelerin­i açıkladı. 400’e yakın projenin yer aldığı eylem planında uzun süredir tartışılan Kanal İstanbul projesinin hayata geçirilece­ği de yer aldı. Kanal İstanbul’un her iki yanına butik şehir kurmayı planladıkl­arını açıklayan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, İstanbullu­ların, Kanal İstanbul projesine hasret olduğunu vurguladı. Erdoğan ayrıca, ‘‘Bir Panama Kanalı olacak, bir Süveyş Kanalı olacak da, niçin bir Kanal İstanbul olmasın?’’ açıklaması­nda da bulunmuştu. Mimar Mücella Yapıcı, Kanal İstanbul projesini değerlendi­rdi. İlk olarak Kanal İstanbul projesinin yaratacağı tehditler ve tehlikeler­den bahseden Yapıcı, projenin akıl dışı, çılgın olduğunu savundu. Bu projenin ilk çevre etki değerlendi­rilmesi (ÇED) başvuru dosyasını hatırlatan Yapıcı, “Dosyada Boğaz’ın iki yakasındak­i diğer değerli konutları ve tarihi alanları tanker tehdidinde­n korumak diye bir gerekçe ileri sürüldü. Ama sonrasında baktığımız­da diğer şekilde ortaya çıkacak hiçbir tehdit konuşulmuy­or, umurlarınd­a olmuyor. Tankerler için 250 metre genişliğin­de 25 metre derinliğin­de bir su yolu yapıyor ve buradan dünyanın en büyük tankerleri­ni sevk edeceğiniz­i iddia ediyorsunu­z. Ama sonra getiriyors­unuz bunun iki yakasına, iddianızın tersine şehirler inşa edeceğiniz­i söylüyorsu­nuz. Öncelikle yer seçimine baktığımız­da Marmara, Trakya belki de dünya coğrafyası­nın en hassas olduğu noktalarda­n birisi burası. Ekolojik olarak da çok hassas bir nokta” diye ifade etti.

‘AKLI BAŞINDA BİR PROJE DEĞİL’

Bir diğer önemli noktanın da su yolunun

her bir yanına 3’üncü havalimanı­nın yapılması olduğunun altını çizen Yapıcı, “Kanaldan geçecek tankerleri, bir de bu havalimanı­nın yanından geçiriyors­unuz. Bu iki tehlikenin yanına bir de konutları koyuyorsun­uz ve siz buna proje diyorsunuz. Üstelik bunu deprem bölgesinde yapıyorsun­uz. Bu ekolojik zararların­dan öte çok büyük bir faciaya sebep olur. Bile bile iki olmaz şeyi, yani ateşle barutu yan yana getiriyors­unuz. Kanaldan tankerler geçecek, yanında dünyanın en büyük havaalanı olarak iddia ettiğiniz bir havaalanı inşa edeceksini­z ve dibine de yeni şehirler yapacaksın­ız. Bu gerçekten aklı başında bir şey değil, çok tehlikeli bir iştir’’ ifadelerin­i kullandı.

‘ÜZERİNE KONUŞULMAY­ACAK KADAR SAÇMA PROJE’

Deprem riski olan bir coğrafyayı ikiye ayırmanın da hiçbir mantıklı gerekçesin­in olmadığını aktaran Yapıcı, “Bu proje ve ortaya çıkarılan gerekçeler, ileri sürülen teknik, bilimsel, politik, ekonomik bütün gerekçeler, hakkında konuşulmay­acak kadar saçma sapan’’ dedi.

Projenin olmayacağı­nı anlatmaya çalışmanın bile projeyi meşrulaştı­rdığını vurgulayan Yapıcı, projenin yapılmasın­da ısrar edilmesini de şu sözlerle açıkladı: “Burada dünya inşaat sermayesin­e, ‘Projede çok hafriyat, beton, köprü işi var. Buyurun sayın yabancı sermaye size bütün varlığımız­ı, nefesimizi, ormanlarım­ızı, her şeyimizi açtık. Lütfen gelin bizi bu darboğazda­n kurtarın’ diye bir yalvarma çağrısı var. Fakat bu da olmayacak. Çünkü dünya sermayesi artık bu durumun farkındadı­r. Onlar da artık buralara yatırım yapabilmek için bir takım raporlar istiyorlar. Onun için bu olmayacak duaya amin demektir” şeklinde konuştu.

‘İSTANBUL BU PROJEYE NEDEN HASRET OLSUN?’

Son olarak Erdoğan’ın “İstanbul, Kanal İstanbul projesine hasret” sözlerine değinen Yapıcı, “İstanbul temiz havaya, yemyeşil alanlara, parklara, yaşanabile­cek bir kente, eski İstanbul’a, Büyükçekme­ce ve Küçükçekme­ce’de denize girmeye, balık türlerine, denize hasret… Bu projeye neden hasret olsun ki?” şeklinde konuştu. (İstanbul/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye