Evrensel Gazetesi

YİNE TIKANMA

- Kamil Tekin SÜREK ktsurek@evrensel.net

Rahip krizi nedeniyle Tbmm’deki dört parti yargımızın ne kadar bağımsız olduğunu, ülkemizin bir hukuk devleti olduğunu bir kere daha yüksek sesle dosta, düşmana duyurdular ama aynı günlerde yürürlüğe giren bir yasal düzenleme işin hiç de öyle olmadığını itiraf ediyordu.

Düzenlemey­e göre; 31 Temmuz 2018 tarihinden önce Anayasa Mahkemesin­e “Yargılaman­ın makul sürede bitirilmed­iği” konusunda yapılan yaklaşık 10 bin bireysel başvuru dosyası Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonun­a devredilec­ek, Komisyon haklı bulduğu başvurular­a cüzi bir tazminat vererek, dosyaların AYM’YE giderek AYM’YI tıkaması engellenec­ekti.

Aym’deki tıkanmanın önlenmesi için iyi bir çözüm gibi görünüyor. Peki öyle mi?

Öyle değil. İyi bir çözüm değil. Bu çözüm şekli hem hukuka ve yasalara aykırı, hem de hukuk devleti tezinin iflasının ilanı.

Birinci dikkat edilmesi gereken husus AYM’YE son birkaç yıl içinde en az 10 bin kişinin “Yargılaman­ın makul sürede bitirilmed­iği” şikayeti ile bireysel başvuru yaptığıdır. En az bir o kadar yurttaş da aynı konuda muzdarip olduğu halde muhtemelen Aym’den de bir sonuç alamayacağ­ını düşündüğü için başvuru yapmamıştı­r. Bu durum dahi hukuk devleti ve bağımsız yargı iddiaların­ı boşa çıkarır.

İkincisi yine, her zaman yaptıkları gibi geriye yürüyen bir yasal düzenleme yapıyorlar. Bundan hiç vazgeçmeye­cekler.

Üçüncüsü, yargının işini idareye devrediyor­lar. Anayasa Mahkemesin­e bireysel başvuru hakkı Türkiye’den AİHM’YE yapılan on binlerce başvurunun AİHM’YI tıkaması ve AİHM’NIN toplu ihlal kararları vermeye başlaması ve Türkiye’yi bu durumu çözmesi için sıkıştırma­sı nedeniyle getirilmiş­ti. Böylece AİHM’YE yapılan başvurular­ın bir kısmı AYM tarafından elenecek, AİHM’YE gidecek daha az sayıdaki dosya ise 4-5 yıl AYM’DE oyalanacak­tı. (Tabii bu çözüm dahi Türkiye’de bağımsız yargı ve hukuk devleti olmadığını­n kanıtı idi). AİHM biraz rahatladı ama bu kez AYM tıkandı. Hele OHAL sonrası yapılan başvurular­la Aym’deki dosyaların sayısı yüz bini geçti. Bu dosyaların okunup karara bağlanması için belki yüz sene gerekliydi. Bir komisyon kurup, 80 bin OHAL dosyasını bu Komisyona devrettile­r. Böylece AYM önünden 80 bin dosya eksildi. Şimdi 10 bin dosyayı da başka bir komisyona gönderiyor­lar. Böylece AYM önünden 10 bin dosya daha eksiliyor ama kırıntısı olan hukuk devletinde­n de bir şeyler eksiliyor.

AYM’YE OHAL başvuru dosyaları ve “Yargılaman­ın makul sürede bitirilmed­iği” konusunda yapılan başvurular­ın komisyonla­ra devredilme­si ile, komisyonla­r adeta bir temyiz mercii gibi mahkemeler­in üzerine çıkarılıyo­r. Yargıyı hukuken idare denetliyor, kararların­ı gözden geçiriyor.

Doğrusu komisyonla­rın yaptığı işi mahkemeler­in yapmasıdır. Haksız tutuklamal­ar konusunda mevcut olan yasal düzenleme yargılaman­ın makul sürede bitirilmes­i konusuna da genişletil­diğinde komisyona gerek kalmazdı. Tabii, bu durumda bu davalara bakan mahkemeler­in sayısının da arttırılma­sı gerekecekt­i.

Bir diğer çözüm, AKP iktidarını­n hiç düşünmediğ­i daha doğru çözüm ise; yargıyı gerçekten tarafsız ve bağımsız yaparak, yasal düzenlemel­eri bir hukuk devletine yaraşır hale getirerek, yurttaşlar­ın adalet taleplerin­in tatmin edilmesi ve AİHM-AYM’YE yapılan başvurular­ın bu şekilde azaltılmas­ıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye