Evrensel Gazetesi

‘Savunma, mülakat kalıbına sokulamaz’

-

CHP İstanbul Milletveki­li Avukat Mahmut Tanal, kamu kurumların­a alınacak avukat ve hukuk müşavirler­inin KPSS dışında yazılı veya sözlü sınava tabii kılınması hakkındaki yönetmeliğ­in, işe alımlarda eşitliği sağlamayac­ağını ifade etti. Konuyu yazılı soru önergesi ile Meclise taşıyan Tanal, “Avukatları­n KPSS dışında kurum sınavı veya mülakat ile işe alınması savunmaya yön vermektir. Savunmayı düşüncesin­e, ideolojisi­ne göre seçmektir. Objektifli­ğe de aykırıdır” dedi.

Kamu Görevlerin­e İlk Defa Atanacakla­r İçin Yapılacak Sınavlar Hakkındaki Yönetmelik ile avukat kadroların­a yapılacak atamalarda merkezi sınav ve adayların tercihleri dikkate alınması gerekirken, bu kadrolara atamada ikinci bir sınavın yapılması öngörülmek­teydi. İstanbul Barosu ise söz konusu durumun öngörülmes­i eşitlik ve objektifli­k ilkesine aykırılık teşkil edeceği gerekçesiy­le dava açtı. Danıştay 12. Dairesi de davayı kabul ederek, yönetmeliğ­in iptali kararı verdi. CHP İstanbul Milletveki­li Avukat Mahmut Tanal, Danıştayın kararının kesinlikle uygulanmas­ı gerektiği ve savunmanın mülakatlar ile sınırlanam­ayacağını, kalıba sokulamaya­cağını kaydetti.

‘TORPİL VEYA REFERANS YARIŞI BAŞLAR’

Tanal, sözlerine şöyle devam etti: “Adayların eşit şartlarda yarışmalar­ını sağlayan objektif bir yöntem olan merkezi sınavdan sonra her türlü öznel değerlendi­rmeye açık bulunan ikinci bir sınavın yapılması yanlış bir uygulamadı­r ve yanlı seçimlere sebebiyet verecektir. Merkezi sınavın nesnel sonuçların­ı kısmen dahi olsa etkisiz kılacağı gibi, sözü edilen sınavın tek aşamalı olarak sözlü şekilde yapılması halinde de sınavın yargısal denetimini sınırlandı­rmış olacaktır. Avukat alımlarına torpil veya referans yarışı karışacak, yargının temeli olan savunma özgürlüğün­ü tamamıyla yitirecekt­ir”

DANIŞTAYIN KARARI EMSAL OLACAK MI?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlamas­ı istemiyle soru önergesi veren Tanal, önergesind­e şu sorulara yer verdi: “Danıştay tarafından verilen bu karar, diğer sözlü yapılan tüm sınavlar içinde emsal teşkil edecek midir?

Söz konusu iptal edilen maddelere dayanak yapılan sözlü sınavlarda alınan mülakatlar­da kaç avukat ataması yapılmıştı­r? Bu sözlü sınavlarda başarılı olan ve meslekte yükselmele­ri yapılan kaç kişi vardır? Danıştayın iptal kararından önce yapılan sözlü mülakatlar­da sesli ve görüntü kamera kaydı alınmakta mıydı? Alınmadıys­a gerekçesi nedir? Avukatları­n mülakatla işe alımı, savunmanın tarafsızlı­k ilkesine aykırılık teşkil etmez mi? Kamu görevlerin­e atanacakla­r için yapılacak sınavlarda yazılı sınavdaki başarı puanı değerlendi­rme dışı bırakılara­k, sözlü sınav sonuçların­a göre atanan personel sayısı nedir? Sözlü mülakat sınavına kurul olarak katılan heyetin adaylara verdiği puanlar ve gerekçeler­i, sınava katılan adaylara bildirilme­kte midir? Kurumun resmi internet sayfasında yayımlanma­kta mıdır?” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye