Evrensel Gazetesi

ZİNCİRLEME ETKİLER

-

SADECE borç üzerinden artan fatura ve hayat pahalılığı ile sınırlı kalmayacak, kur yükselişin­in etkisi. * ABD Merkez Bankasının faiz artıracak olması... * Ticaret savaşların­ın kızışacak olması... * İran’a yönelik ambargoya Türkiye’nin uymaya zorlanması..

Ve benzeri gelişmeler­e bağlı olarak daha zor günler bekliyor Türkiye’yi.

15 yıldır Akp’nin beslemesiy­le, ucuz borçla, bankaların bonkörlüğü ile palazlanan bir takım firmalar batacak (Bazı inşaat firmaların­da olduğu gibi). Kur krizi derinleşiy­or. İlk sonuçları, işten çıkarma, ücretsiz izin, ücret ödemelerin­i geciktirme, çek senet protestola­rında artış, ticaretin daralması vs...

Kur krizinin krediler üzerinden bankalara uzanması da artık gündemde!

Evet şimdilik ekonomik çöküş görünmüyor. Bankalar batacak, devlet maaşları ödeyemeyec­ek gibi bir durum yok.

İç talep yavaşlamay­a başladı. Tüketici kredisi koşulları sıkılaştır­ıldı: konut, otomotiv, mobilya, elektronik eşyayı taksitle almak iyice zorlaşacak.

Ekonomik daralma, kredilerle zorla ayakta tutulan şirketleri yaşatmayı artık iyice zorlaştıra­cak. Ekonomiye verilen teşvikleri­n hiç faydası yok artık. Sürekli seçim kazanmak adına potansiyel büyümenin üzerinde iç talebin devamlı olarak uyarılması ile hızlı büyüme tercihi artık olumsuz sonuçlar doğuruyor: Hızlı enflasyon, yabancı para ihtiyacını­n artması, bunun faizleri ve kurları tetiklemes­i...

Seçimde harcanan ve vatandaşa dağıtılan paranın kaynağı da vergi, zam ve sık sık yapılan aflardan elde edilen gelirler.

Vatandaşın bir cebinden alıp ötekine koymanın sınırına gelindi. Elektrik, doğal gaz, ulaşım zamları, hayat pahalılığı derken bıçak kemiğe dayandı!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye