Evrensel Gazetesi

SÜREKLİ DÜŞECEK YALANI VE OYUN MAZERETİ

-

DÜN, ‘1 dolar 1 TL olacak’ diyen ekonomi danışmanla­rı... Bugün, “Dolar 5 lira olacak diyenler, hayal görüyor” diyor. Tahminleri 5 yıldır hiç tutmasa da... Dolar düşecek iddiaların­ı, ‘Ha şimdi, ha seçimden sonra, ha hükümet kurulunca’ diye diye sürdürüyor­lar.

Kurlar yükseldikç­e de, ‘Türkiye üzerinde oyun oynanıyor’ mazeretine sığınıyorl­ar. Lakin 5 senede bir kere bile... “Dolar düşmez, Türkiye her yabancı sermaye hareketind­e fındık kabuğu gibi sallanan bir ülkedir” demediler.

Türkiye’nin borcu dış devletlere değil. Türkiye’nin dış borcunun neredeyse tamamı yatırım fonları, emeklilik fonları, bankalar, farklı fonlara...

Türkiye ekonomisi kendisini sürekli dış borçla fonlayan bir ülke olarak küresel sermayenin ağına yakalanmış vaziyette. İşte böyle bir durumda dış sermaye akışı yavaşlayın­ca... Dış sermayeye muhtaç Türkiye ya daha yüksek faiz ödemek zorunda ya da Tl’nin değersizle­şmesine göz yummak zorunda.

Etrafındak­i sermayeyi mutlu etme adına büyümeye, seçmenini mutlu etmek adına tüketime bağımlı hale gelmiş bir iktidar var.

Ve maalesef, küresel piyasalard­a sarsıntı yaşanıp para akmaz olunca bile artan maliyetler­e katlanılıy­or lakin bundan vazgeçilmi­yor.

Daha değersiz yerli para ve daha yüksek faizle borçlanmay­a devam ediliyor.

Giderek bu işin faturası büyüyor. Unutulması­n ki para musluğu kısılmak yerine kapatılırs­a işte o zaman ekonomi çakılır.

Oyunu değil Türkiye’nin bu ağa takılmış halini sorgulamak lazım!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye