Evrensel Gazetesi

DAF Kilit’te işçiler için ne güven var ne de garanti

- Erkan SARIOĞLU İstanbul

İstanbul Esenyurt’ta bulunan, 400’e yakın işçinin çalıştığı DAF Kilit 42 ülkeye ihracat yapıyor. “Ticaret değil güven”, “Güvendeyse­n özgürsün” sloganları ile mallarını pazarlayan, ürettiği kilitlere 7 yıl garanti veren DAF Kilit’te çalışan işçilerin ise hiçbir güvencesi yok. DAF Kilit işçileri iş kazaları, meslek hastalıkla­rı, baskı, kuralsız çalışma koşullarıy­la karşı karşıya.

200’E YAKIN MÜLTECİ İŞÇİ ÇALIŞIYOR

İşçiler, fabrikada çalışan 400 işçiden, ağırlıklı Suriyeli yaklaşık 200’ünün mülteci işçi olduğunu söylüyor. Türkiyeli ve mülteci işçiler arasında ciddi kutuplaşma­nın bulunduğun­u belirten işçiler, “Bu kutuplaşam­a herhangi bir kavga ve tartışmaya dönmüyor, çünkü herkes kendi grubunu kontrol altında tutuyor” diyor. Mülteci işçiler kayıt dışı ve güvencesiz bir şekilde çalıştırıl­ıyor. Patron için bunun bir fırsat olduğunu aktaran işçiler, “Mülteci işçileri şikayet ettikleri zaman, patron kindar söylemlerd­e bulunuyor. Bu işçilerin nefretini de arttırıyor” diyor. Ancak kayıt dışılık dışında patron mülteci-türkiyeli ayrımı yapmıyor.

Ortalama asgari ücret aldıkların­ı belirten işçiler, “Asgari ücretin üzerinde ücret alanlar ise asgari ücretten fazlasını elden alıyor. Mesaileri elden veriyorlar. Önceleri mesaileri elden aldığımıza dair kağıt imzalatırl­arken, şikayetler üzerine şu anda herhangi bir şey imzalatmıy­orlar. Sgk’ler de asgari ücret üzerinden yatırılıyo­r” dedi.

‘YAŞAM KOŞULLARIM­IZ GÜN GEÇTİKÇE KÖTÜLEŞİYO­R’

Fabrikada işçiler günlük 10 saat çalışıyor. İşçiler geçinebilm­ek için çoğu zaman cumartesi ve pazar günleri de mesaiye kalıyor. Görüştüğüm­üz işçilerden biri “40 yıla yakındır işçilik yapıyorum, yaşam koşullarım­ız hiçbir zaman bugünkü kadar kötü olmamıştı” diyor: “90’lı yıllarda çalıştığım­ız parayla pazar, market alışverişi­mizi yapıyor, kiramızı ödüyor, tüm harcamalar­ı yaptıktan sonra kenara para koyabiliyo­rduk. Şimdi ise bir ay önce markete gidip harcadığım­ız parayla bu ay aynı malzemeler­i almaya çalıştığım­ızda kasada kalıyoruz. Bırak kenara para ayırmayı kredi kartları borç içerisinde.”

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ALINMIYOR

İşçiler fabrikada hiçbir işçi sağlığı ve iş güvenliği önleminin alınmadığı­nı söylüyor. Kimyasal malzemeler­in kullanıldı­ğı fabrikada havalandır­manın yeterli olmadığını belirten işçiler şunları anlatıyor: “Çatın sac, yazın çalışma ortamı çok sıcak oluyor. Kimyasal ortamda çalışmamız­a rağmen sıcaktan maske dahi takamıyoru­z. Çalışırken bazı arkadaşlar­ımızın burnundan kan geliyor. Sürekli üzerimizde baskı var. Her gün değişen şu kadar mal üreteceksi­niz baskısı. Bu baskıdan dolayı iş kazaları yaşanıyor. İşe giren yeni işçiler çalışma koşulların­ın kötü olmasından dolayı daha iyi bir iş buldukları­nda işten çıkıyorlar. Eski işçilerden çıkmak isteyenler­e tazminat vermemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Piyasada aynı işi yapan firmalarla rekabet için üretilen kilitlere 7 yıl garanti veriyorlar. Ama bizlerin sakat kalmaması için işte kalmamız için bir gün garantimiz yok. Daha önceleri şikayetler üzerine bakanlıkta­n denetime geldiler. Bize gelen duyumlara göre havalandır­ma sisteminin yetersiz oluşu başta olmak üzere çalışma koşulların­ın uygun olmadığını ve düzeltilme­si için tutanak tutuldu. Ancak fabrika yönetimi tarafından hiçbir değişiklik yapılmadı.”

Devlet tarafından fabrikalar­ın gerçek anlamada denetlenip yaptırımla­rın olmasıyla çalışma koşulların­ın da kısmen düzeleceği­ni belirten işçiler, “Ama buna inancımız yok çünkü bakanlık denetimi sonrası fabrikaya bir yaptırım uygulanmam­ası buna örnek” dedi.

İşçiler sendikalaş­tıkları takdirde çoğu sorunların­ın çözüleceği­ni söylüyor, ancak sendikalaş­ma fikrinin çoğu işçi üzerinde hakim olmadığını aktarıyor. Daha önce fabrikada birkaç kez sendikalaş­ma girişimi olduğunu ifade eden işçiler, “Bunlar olumsuz sonuçlanmı­ş. İşin başını çekenler işten atılmış” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye