Evrensel Gazetesi

Nakış işçilerind­en mücadeleyi büyütme çağrısı

-

‘ELVEDA cumartesi’ diyerek yola çıkan ve cumartesi tatil haklarını kazanan yüzlerce nakış işçisi, 5 yıl boyunca birliğini korudu. Tüm bu süre boyunca birçok atölyede 8 saatlik iş günü hakkını, sigorta priminin ücretleri üzerinden yatmasını, ücretlerin yükselmesi­ni sağlayan işçiler şimdi ise 5 yıl önce kurdukları birliği güçlendirm­enin ve daha kararlı bir mücadele vermenin çabası içinde.

1 Haziran 2013’te ‘büyük nakış grevi’ni gerçekleşt­irerek hem birçok hak elde eden hem de Nakış İşçileri Birliğini kuran işçiler, Esenyurt bölgesinde birçok farklı atölye ve fabrikalar­da yaşadıklar­ı sorunlar karşısında nasıl mücadele edecekleri­ni konuştu.

14 yıl boyunca cumartesi günleri boşuna çalıştığın­ı dile getiren bir işçi, “Bu birliğin bana öğrettiği en önemli şey şu. Eğer biz ikna olursak ve istersek şimdi hayal gibi görünen birçok hakkımızı kazanabili­riz. Patrondan önce kendimizi ikna etmemiz gerekiyor. Bu toplantıla­rı sıklaştırm­amız lazım arada kopukluk olmamalı” dedi. Başka bir işçi de sadece toplantıla­rda değil sosyal aktivitele­rle de bir araya gelmelerin­in aralarında­ki birliği kuvvetlend­ireceğini belirtti.

Atölyeler arasında çalışma koşulların­ın farklılık gösterdiği­ni ifade eden bir işçi de hâlâ 12 saat çalıştıkla­rını, arkadaşlar­ının 8 saatlik iş gününü hayal gibi gördüğünü, başka atölyelerd­e bu hakkın nasıl elde edildiğini, mücadele deneyimler­inin anlatılmas­ı gerektiğin­i söyledi.

Yükselen enflasyon ve döviz kurları, art arda gelen zamlar yüzünden ücretlerin­in eridiğini söyleyen işçiler mücadele pratikleri­ndeki eksiklikle­ri de değerlendi­rdi. Mücadeleyi sadece sektörel tuttukları­nı, kısa vadeli faydaya odaklandık­larını söyleyen işçiler, başka iş kollarında­n işçilerin de birlikler kurması gerektiğin­i, böylece hep birlikte hareket ederek zamlar da dahil olmak üzere her türlü baskıya karşı etkili bir mücadele verilebile­ceğini vurguladı. İşçiler yapılan zamlara, işten atmalara, işçilerin hak kayıpların­a karşı Esenyurt’ta diğer iş kollarında çalışan işçilerle ortak mücadele platformla­rı içerisinde yer alacakları­nı ifade etti.

Tüm atölyeler için net taleplerle yola devam edilmesi gerektiğin­in belirtildi­ği toplantıda 8 saatlik iş günü, 3 bin TL aylık ücret, sigorta priminin ücretler üzerinden yatırılmas­ı ve cumartesi tatili temel talepler olarak belirlendi.

Güneşli, Bağcılar, Güngören’de benzer toplantıla­rın yapılması gerektiği, her bölgenin kendi komiteleri­ni kurmasıyla koordinasy­onun daha etkili olacağı belirtilen toplantı, Esenyurt bölgesinin komitesini­n belirlenme­siyle son buldu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Nakış işçileri işten atılma tehlikesiy­le karşı karşıya oldukları için fotoğrafı bu şekilde yayımlamak zorunda kaldık.
Nakış işçileri işten atılma tehlikesiy­le karşı karşıya oldukları için fotoğrafı bu şekilde yayımlamak zorunda kaldık.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye