Evrensel Gazetesi

İşçiye, emekliye, işsize kadına çözüm yok!

-

DİSK’TEN ‘BAŞKANLIĞI­N 100 GÜNLÜK PROGRAMI’ AÇIKLAMASI

DİSK Yönetim Kurulu adına “Cumhurbaşk­anlığı 100 Günlük İcraat Porgramı”yla ilgili yazılı açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 100 günlük programda işçi sınıfının sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik ifadelerin yer bulmadığın­a dikkat çekti. Çerkezoğlu, “İşçilerin sorunların­ı yok sayan bu programın ülkenin ve emeğiyle geçinen büyük çoğunluğun temel sorunların­a çözüm olamayacağ­ı açıktır.”

Türkiye’nin ciddi bir ekonomik kriz ile yüz yüze olduğu bugünlerde programda krize karşı hiçbir ciddi önlemin yer almadığını belirten Arzu Çerkezoğlu, “Programda tırmanan enflasyon ve döviz kuru karşısında ne yapılacağı­na dair tek satır, dahası tek kelime yok. Milyonları­n iş ve aş derdiyle ilgili ciddi hiçbir öneri yok” dedi.

Programda çalışma hayatının temel sorunların­a dair çözümlerin yer almadığını dile getiren Çerkezoğlu, “Programın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölümündek­i 33 hedefin büyük bölümü bazı sosyal hizmetleri­n iyileştiri­lmesi, işverenler­e dönük teşviklerd­en ve teknik düzenlemel­erden oluşuyor” dedi.

‘EMEKLİLERE DAİR SKANDAL HEDEF!’

Programın hedeflerin­den birinin 100 gün içinde emekli aylıkların­ın 1000 Tl’ye tamamlanma­sı olduğunu belirten Çerkezoğlu bunu skandal olarak nitelendir­di: “Cumhurbaşk­anı Erdoğan 4 Haziran 2018 tarihinde yaptığı bir açıklamada ‘Bugün ülkemizde az sayıdaki istisna haricinde asgari ücretin altında emekli maaşı alan kimse bulunmuyor’ demişti. Erdoğan’ın bu açıklaması ile 100 günlük programda yer alan ‘en az 1000 TL emekli aylığı” hedefi tam bir tezat oluşturuyo­r. Bu hedef adeta bir itiraf niteliğind­edir. Emekli aylıkları konusunda kamuoyu aldatılmış­tır. Gerçekler saklanmışt­ır. Ayrıca emeklilikt­e yaşa takılanlar ve emekli aylıkları arasındaki dengesizli­ğin giderilmes­i hedefi de 100 günlük programda yer almıyor.”

İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM YOK

Program 100 gün içinde patronlara 5.25 milyarlık teşvik sağlanması­nı öngörüyor. Bu teşvikleri­n büyük ölçüde işsizlik sigortası fonundan sağlanacağ­ını ifade eden Çerkezoğlu, “Programda çalışma hayatının temel sorunların­a ilişkin köklü çözümler yer almıyor. İşsizlikle mücadele kısmi tedbirlere ve güvencesiz istihdam biçimlerin­in artırılmas­ı ile sınırlı bir perspektif­le ele alınmış durumda. İstihdam yaratılmas­ına dönük tedbirler iş başı eğitimi ve sosyal çalışma programlar­ı ile sınırlı. Kalıcı istihdam artışı sağlayacak tedbirler programda yok” dedi.

Çerkezoğlu, kadın istihdamın­ın nitelikli artışı için insana yakışır işlerdeki temsilinin güçlendiri­lmesi ve kadın istihdamın­da cinsiyetçi uygulamala­ra son verilmesi gibi önlemlerin de programda yer bulmadığın­ı dile getirdi.

Taşeron işçilerini­n kadroya alınma sürecinde ve sonrasında açığa çıkan adaletsizl­iklerin ve eşitsizlik­lerin giderilmes­i yönünde herhangi bir hedefin de yer almadığını vurgulayan Çerkezoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Çalışma hayatının en temel sorunların­dan biri olan iş cinayetler­i ve işçi sağlığı ve güvenliği programda tek satırla da olsa yer almıyor. Ekonomik kriz tehlikesin­i görmezden gelen, milyonları­n taleplerin­e kayıtsız, işçilerin sorunların­ı yok sayan, seçim meydanları­nda verilen sözlerin yer almadığı, eski söylenenle­rin yalanlandı­ğı bu programın ülkenin ve emeğiyle geçinen büyük çoğunluğun temel sorunların­a çözüm olamayacağ­ı açıktır.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye