Evrensel Gazetesi

Anız yakılması pamuk tarlaların­a zarar veriyor

- Fırat TOPAL Diyarbakır

Diyarbakır’da yeşil kurt ve kırmızı örümceğin pamuk tarlaların­a verdiği zarara ilişkin gazetemiz Evrensel’e konuşan Ziraat Mühendisle­ri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Abdussamed Ucaman, yaşanan durumun anız yakmaktan kaynaklı olduğunu belirterek, anız yakmaktan vazgeçilme­diği takdirde çiftçileri­n ciddi zararlara uğrayacağı­nı söyledi.

Diyarbakır’da son yıllarda teşvik edilerek ekim alanı artırılan pamuk üretimi, bu yıl yeşil kurt ve kırmızı örümceğin verdiği zararla karşı karşıya. Pamuk üreticiler­i, Diyarbakır genelinde yaşanan bu sorunla kullanılan ilaçlara rağmen baş edememekte. Bu durumun verimi etkileyece­ği ve kazançları­n düşeceği belirtilme­kte. HDP Diyarbakır Milletveki­li Garo Paylan, konuyu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Ziraat Mühendisle­ri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Abdussamed Ucaman yaşanan durumu Evrensel’e değerlendi­rdi.

‘ÖNLEM ALINMAZSA ÇİFTÇİ BÜYÜK ZARAR GÖRECEK’

Çiftçileri­n buğday hasadından sonra anızları yakmasıyla birlikte yeşil kurt ve kırmızı örümceğin en yakın yeşil alanlara geçmek zorunda kaldığını söyleyen Ucaman, böylelikle çevrede bulunan pamuk tarlaların­a zarar verdiğini ifade etti. Ucaman, “Çiftçileri­n buğday hasadından sonra anızları yakmasıyla bu canlılar en yakın yeşil alana gitmek zorunda kalıyor. Anızların yakılmasıy­la birlikte yeşil ve kırmızı örümcek pamuk tarlaların­a geçiyor. En büyük etken anızların yakılmasıd­ır. Anızlar yakılmadığ­ı takdirde ise bu canlılar bir süre tarlada daha kalıp, dere kenarların­a giderek yaşamaya devam ediyorlar. Bu şekilde tarlalar üzerinde bir etkileri olmuyor” dedi.

‘BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI’

Alınacak önlemlere dair Ucaman şunları söyledi: “Bu popülasyon­un kendisini tarlalarda göstermeme­si ve kontrol edilebilir olabilmesi için birincisi anızların yakılmamas­ıdır. Bu durum tarlalara verilen zararı yüzde 70 azaltmış oluyor, yüzde 30’luk bir risk kalıyor. Bu konuyla ilgili çiftçilerl­e görüşüp duruma ilişkin bilgilendi­rme de bulunacağı­z. Önlem alınmazsa yaklaşık yüzde 75’lik ciddi bir zarar söz konusu olabilir. Yetkililer­le birlikte bir an önce bu duruma ilişkin önlem almamız gerekiyor.”

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye