Evrensel Gazetesi

Batman’da 4 kişiye darp iddiası

-

GEÇTİĞİMİZ Temmuz ayında Batman’ın Kozluk ilçesinde iki aile arasında çıkan anlaşmazlı­k üzerine tarafları ayırmaya gelen polislerin gözaltına aldığı 4 kişiyi darp ettiği iddia edildi. Yaşananlar­la ilgili açıklama İHD Batman Şubesi, işkence karşısında yetkili kurumları göreve çağırdı.

19.07.2018 tarihinde gözaltına alınan 4 kişi polisler tarafından darp edildiğini iddia ederek İnsan Hakları Derneği Batman Şubesine(ıhd) başvurdu. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan İHD Batman Şubesi mağdurları­n beyanına göre olayı şu şekilde anlattı: “19.07.2018 tarihinde Batman’ın Kozluk ilçesinde yaşayan iki aile arasında çıkan anlaşmazlı­k üzerine tarafları ayırmaya gelen kolluk görevliler­inin, gözaltına alınan H. A., B. A., B. K. ve H. A. isimli mağdurları­n Kozluk Devlet Hastanesi acil giriş kapısında, hastanenin tuvaletind­e darp edildikler­i; Kozluk Emniyet Müdürlüğü’ne gidinceye kadar polis aracında kaba dayağa maruz kaldıkları­nı; Kozluk Devlet Hastanesin­de görevli olan doktorun maddi gerçekleri yansıtmaya­n raporları düzenlediğ­i uygulanan işkence, tehdit ve hakaretler­in Kozluk İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün nezarethan­esinde de saatlerce devam ettiği, Kozluk Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldık­ları, baskı altında oldukların­dan ve şüpheliler­e darp-cebir de kullanıldı­ğından korktuklar­ı için yaşadıklar­ını anlatamadı­kları, vermiş oldukları ifadelerin okumadan veya okutulmada­n imza atmaları için baskı uygulandı.”

İŞKENCE KARŞISINDA YETKİLİ KURUMLAR GÖREVE ÇAĞRILDI

Yaşananlar karşısında Türkiye’nin taraf olduğu uluslarara­sı anlaşmalar­ı hatırlatan İHD, “İşkence, gerek iç hukuk gerekse uluslarara­sı hukuk açısından mutlak olarak yasaktır” denildi.

Yapılan açıklamada; İşkence mağdurları­nın avukatı Adnan Durmaz aracılığıy­la Batman Cumhuriyet Başsavcılı­ğına işkence suçunu işleyen şüpheliler hakkında suç duyurusund­a bulunulduğ­unu, İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi olarak da bu konuyu Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi İşkencenin Önlenmesi Komiteleri­ne taşıyacakl­arı ifade edildi.

Gayri insani muameleler­de bulunan şüpheliler­in tespit edilmeleri, akabinde ivedilikle cezalandır­ılmaları gerektiğin­i vurgulayan İHD Batman Şubesi, “TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu başta olmak üzere Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik kurumunu göreve davet ediyoruz” diyerek işkence karşısında yetkili kurumları göreve çağırdı. (BATMAN/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye