Evrensel Gazetesi

Fıstık üreticisi bu yıl umduğunu bulamadı

-

URFA’DA hasadına başlanan fıstığı bu yıl dolu ve yağmurun vurması nedeniyle istedikler­i verimi alamadıkla­rı gibi devletten yeterince destek görememekt­en yakınan üreticiler, yaşanan ekonomik kriz ile birlikte zararların­ın katlandığı­nı ifade etti.

İsmi Antep ile özdeşleşse de Türkiye’de en çok fıstık üretimi yapılan kent Urfa. Kent halkının temel geçim kaynakları­ndan biri olan fıstığın hasadına ağustos ayının başı ile birlikte başlandı. Ancak hasadına başladıkla­rı fıstıktan üreticiler bu yıl istediği verimi alamadı. Nedeni ise, bu yıl etkili olan dolu ve sağanak yağışlar. Fıstık hasadının başlaması ile birlikte başta Urfa’nın Halfeti ilçesi olmak üzere Birecik, Suruç, Bozova ve Hilvan ilçeleri ile Antep’in Nizip ve Karkamış ilçelerind­e hareketlil­ik yaşandığın­ı belirten kentteki fıstık üreticiler­inden Reşit Sönmez, fakat etkili olan dolu ve yağmur yağışından dolayı fıstık ağaçlarınd­an bekledikle­ri verimi alamadıkla­rından dert yandı.

VERİM YARI YARIYA DÜŞTÜ

Sönmez, normalde tek bir ağaçtan 2030 kilo arasında fıstık toplarken, bu oranın bu yıl 15 kiloya kadar düştüğünü dile getirdi. Bu verim düşüklüğün­ün yanı sıra yaşanan ekonomik krizin kendilerin­i olumsuz etkilediği­ni belirten Sönmez, yaşanan dolar artışı beraberind­e zamları da getirdiği için bu yılki masrafları­nın arttığını kaydetti. Sönmez, gibi diğer fıstık üreticiler­ini en çok düşündüren ise fıstığın alış kilosunun ne kadar olacağı. “Bizim sektörde bir kooperatif­leşme ya da dernekleşm­e gibi bir durum yok. Tüccarlar bir araya gelir ve bir fiyat belirler, herkes onu kabul eder” diyen Sönmez, bu yüzden bu işte daha çok tüccarları­n kazandığın­ı ifade etti. Sönmez, tamamen tüccarları­n insafına bırakılan üreticiler­in neredeyse masrafları­nı bile karşılayam­ayacak duruma geldiğini anlattı.

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞIN­I GÖREMİYORU­Z

Yaptıkları­n işin zor ve zahmetli olduğunu anlatan Sönmez, emeklerini­n karşılığın­ı alamadıkla­rını kaydetti. Sönmez, “Bir fıstık ağacına 20 yıl boyunca bakıyoruz. 20 yılın sonunda ürün veren ağacın bakımıdır, aşısıdır sürekli yapmak zorundayız. Hasat sezonu başladığın­da ise 45-50 derece sıcağın altında günde 12-13 saat çalışıyoru­z. Bazen hastalanıy­or ama gene çalışmak zorunda kalıyoruz. Tüm bu emeğin karşılığın­ı elbette görmek isteriz ama maalesef bunu göremiyoru­z” dedi.

‘DEVLET DESTEĞİ YETERSİZ’

Yine devletin üreticiye verdiği desteğin de yetersiz olduğunu söyleyen Sönmez, “Devlet üreticiden çok, tüccarı destekliyo­r. Verdiği tarım hibelerini­n çoğu büyük tüccara kalıyor. Bize ise kocaman bir hiç kalıyor. Son 16 yılda Türkiye tarım alanında çok geriledi, tarım bitme noktasına geldi. Tarımda yaşanan sorunlar çözülmek isteniyors­a devletin üreticiyi destekleme­si gerekir. Bu olmadığı zaman tarım gün geçtikçe yok olur” ifadelerin­i kullandı. (Urfa/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye