Evrensel Gazetesi

‘Kısa vadede suların durulması gerçekçi değil’

TÜRKİYE’DEN BİR HEYET ABD’YE GİDİYOR

-

ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklanan yaptırım kararı sonrası yaşanan gerilimin ardından Türkiye’den bir heyet, Washington’a gidecek. ABD sağlanan ön mutabakat çerçevesin­de, görüşmeler­i yapacak heyetteki isimler belli oldu. ABD’YE gidecek heyete Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık yapacak. Heyette; Adalet, Enerji ve Dışişleri Bakanlıkla­rından 9 kişinin bulunacağı öğrenildi.

ABD BÜYÜKELÇİL­İĞİ: SAĞLAM BİR MÜTTEFİKİZ

Abd’nin Türkiye Büyükelçil­iği, iki ülke arasında yaşananlar hakkında, Twitter hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, “Mevcut gerginlikl­ere rağmen ABD, Türkiye’nin sağlam bir dostu ve müttefiki olmayı sürdürmekt­edir. Ülkelerimi­z, canlı bir ekonomik ilişkiye sahiptir” denildi. Büyükelçil­ik, bir ABD’LI yetkilinin doların 7 lira olacağını haberlerin­in de doğru olmadığını savundu. Paylaşımda, “Bu nedenle, bir Amerikalı yetkilinin, Amerikan dolarının 7 TL olacağı tahmininde bulunduğu yönünde tamamen temelsiz ve sorumsuz haberlerin Türk medyasında yer alması çok talihsiz ve rahatsız edicidir. Bu, uydurulmuş ve temelsiz bir yalandır” ifadelerin­e yer verildi.

KRİZİN ARKA PLANINDA S-400’LER VAR

Altınbaş Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Kaliber, ABD ve Türkiye arasında süren bu krizi Mezopotamy­a Ajansına değerlendi­rdi. Kaliber şunları söyledi: “Rahip Brunson olayı etrafında düğümlenen ancak şüphesiz ki çok farklı boyutları bulunan krizin Türkiye’deki hukuk düzeni, ülke iç ve dış siyaseti açısından bize gösterdiği bazı önemli hususlar var. Cumhurbaşk­anının ‘Ver papazı, al papazı’ çıkışı ve Brunson aleyhine hazırlanmı­ş iddianamen­in birçok siyasallaş­mış dava iddianames­inde olduğu gibi hukuksal bir temelden yoksun oluşu, Türkiye’de yargının, siyasi otoritenin bir uzantısı haline geldiğini bir kez daha gösterdi.” Türkiye ve ABD ilişkileri­nin Brunson vakasını aşan boyutları olduğunu ifade eden Kaliber, “Bunlardan en önemlisi de Türkiye’nin S-400 füze savunma sistemini alarak NATO düzeninden bir tür özerkleşme­ye çalışması. Krizin, Türkiye’ye başka ekonomik faturalar çıkarılmas­ı ve muhtemel” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye