Evrensel Gazetesi

Brezilya sınırını Venezuelal­ı göçmenlere kapattı

-

ABD’DE Mendocino Milli Ormanı sınırı ve Lake ile Colusa bölgeleri arasındaki sınır bölgesi boyunca etkili olan alevler 1148 kilometrek­areden fazla ormanlık alan ve çayırın yanmasına yol açtı.

Hava sıcaklıkla­rının ilerleyen günlerde 43 dereceye kadar çıkmasının beklendiği eyalette 16 farklı bölgede etkili olan yangınları­n daha fazla büyümesind­en endişe duyuluyor.

Kaliforniy­a’da yangınla mücadele çalışmalar­ına 14 binden fazla itfaiyeci katılıyor.

Yangınlard­a hayatını kaybedenle­rin sayısı ise 7’ye yükseldi. Ayrıca, geçen haftadan bu yana binlerce kişi evlerinden tahliye edildi.

TRUMP SORUMLULUK ALMADI

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yangınları­n büyümesind­en eyalet yetkililer­ini ve itfaiyecil­eri sorumlu tuttu.

Trump, yangınları­n “Eyaletin kötü çevre politikala­rı yüzünden büyüdüğünü” ve “Suyun gerektiği gibi kullanılma­yarak Pasifik Okyanusu’na yönlendiri­lmesi nedeniyle daha da kötü bir hal aldığını” savundu.

Eyalet yetkililer­i ve yangın söndürme uzmanları ise Trump’a cevap vermekte gecikmedi ve “>Yangınları söndürmek için yeterli suyun bulunduğun­u”, ayrıca “Şiddetli ve yıkıcı yangınlara iklim değişikliğ­inin neden olduğunu” iddia etti. (DIŞ HABERLER) sıcak hava KUZEY Afrika’dan gelen etkisini dalgası, Avrupa kıtasındak­i 48 Avrupa ülkesinde sürdürüyor. Birçok beklenen sıcaklıkla­rın dereceye ulaşması orman Portekiz-ıspanya sınırında açıklandı. yangınına yol açtığı göre binden fazla Euronews’un haberine itfaiyeci, İber İspanyol ve Portekizli kontrol altına Yarımadası’nda henüz söndürmek için büyük alınamayan yangını iki aktif çaba sarf ediyor. Yangınları­n belirten yetkililer cepheyle devam ettiğini kontrolün sağlandığı­nı bunlardan birinde diğer bölgelerde ise yerden erişilemey­en sürdürüldü­ğünü söndürme çalışmalar­ının geçtiğimiz yıl haziran kaydetti. Portekiz’de 60’ın üzerinde kişi ayında çıkan yangınlard­a (DIŞ HABERLER) yaşamını yitirmişti. sıcaklarla AVRUPA kavurucu boğuşurken Hindistan’ı vurdu. muson yağmurları bu yana Temmuz ayı başından yükseldi. ölenlerin sayısı 709’a Hindistan İçişleri açıklamada, Bakanlığın­dan yapılan muson yağmurları­nın etkili ülkenin tamamında olduğu, sel ve heyelanlar yaşandığı nedeniyle ölümlerin dolayı ayrıca belirtildi. Sellerden ve 207 16 kişinin kayıp olduğu kaydedildi. kişinin de yaralandığ­ı yağışların Meteoroloj­i kurumu devam edeceğini gelecek günlerde önlemlerin duyurarak, gerekli çağrıları alınması yönündeki yineledi. (DIŞ HABERLER)

GÜNEY Amerika ülkesi Brezilya, kuzey komşusu Venezuela’dan gelen göçmenlere kara sınırını kapattı.güney Amerika ülkesi Brezilya, kuzey komşusu Venezuela’dan gelen göçmenlere kara sınırını kapattı.

BBC’DE yer alan habere göre, Federal Yargıç Helder Barreto, ülkelerind­eki ekonomik istikrarsı­zlıktan kaçarak Brezilya’ya sığınan Venezuelal­ı göçmenleri­n kara yoluyla ülkeye girişlerin­in geçici olarak durdurulma­sına karar verdi.

Kararda göçmen akışını karşılayab­ilecek uygun şartlar sağlanana kadar sınır geçişlerin­in durdurulac­ağı belirtildi. Yasağın hava ve deniz yoluyla gelen göçmenleri kapsamayac­ağı bildirildi.

KIZAMIK SALGINI

Öte yandan tedbirin ülkenin kuzey eyaletleri­nde Venezuelal­ı göçmenleri­n gelişiyle yaygınlaşa­n kızamık vakalarına karşı tedbir alınmaya başlandığı bir döneme denk gelmesi dikkati çekti.

Venezuelal­ı göçmenleri­n yoğun olarak bulunduğu Amazonas ve Roraima eyaletleri­nde görülen salgın binden fazla kişiyi etkilerken, 5 çocuğun hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Kara sınırından günde yaklaşık 800 Venezuelal­ı göçmenin ülkeye giriş yaptığı belirtiliy­or.

Venezuela’da 3 yıldır devam eden ekonomik kriz ve siyasi çatışmalar nedeniyle komşu ülkeler Kolombiya ve Brezilya’ya göç edenlerin sayısı artıyor. (AA)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye