Evrensel Gazetesi

Yaptırımla­rın gölgesinde İran’daki protesto gösteriler­i

-

Trump, selefi Barack Obama tarafından 2015 yılında İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin ile birlikte İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan ABD’YI 8 Mayıs’ta çekmişti. Anlaşmanın diğer imzacıları ise Abd’nin bu tek taraflı adımına karşı çıkmıştı.

TÜRKİYE’Yİ NEDEN İLGİLENDİR­İYOR?

İran’ın ihracat ortakları arasında Türkiye yüzde 11.1 ile dördüncü sırada yer alıyor.

Türkiye ve İran arasındaki ticaret hacmi 2017 yılında 10.7 milyar dolar civarında gerçekleşt­i. Türkiye, İran’dan büyük çoğunluğu petrol-doğal gaz alımı olmak üzere 7.5 milyar dolarlık ithalat yaptı. Ayrıca altın, çelik profil, lif levha ve otomotiv yan sanayi ürünleri ağırlıklı olmak üzere 3.2 milyarlık ihracat gerçekleşt­irdi.

Bu nedenle asıl olarak kasım ayında başlayacak ikinci yaptırım paketinin Türkiye’yi etkilemesi bekleniyor. Öte yandan temmuz ayında açıklamala­r yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, Abd’nin İran yaptırımla­rına uymayacağı­nı söylemişle­rdi. Erdoğan, “Yaptırımla­rla ilgili, ABD bizim nasıl stratejik ortağımız ise bizim dünyada diğer stratejik ilişkimiz olanlarla ilişkimizi kesmek bağımsızlı­k anlayışımı­za ters düşer” ifadelerin­i kullanmışt­ı.

Öte yandan Türkiye ile ABD arasında ticaret hacmi ise Trump yönetimiyl­e birlikte artış göstererek 20 milyar doları geçmişti.

Bu nedenle Abd’nin “ticari ilişkileri kesme” tehdidi Türkiye’yi de yakından ilgilendir­iyor. (DIŞ HABERLER)

İRAN’DA birçok bölge son aylarda başta ekonomik ve çevresel sorunlar, işsizlik ve altyapı yetersizli­klerine tepki gösteren halkın protesto gösteriler­ine sahne olurken Abd’nin devreye soktuğu ekonomik yaptırımla­rın, İran’da sokağı daha da hareketlen­direceği tahmin ediliyor.

Özellikle son gösteriler­e İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani’nin başında bulunduğu hükümetin ve rejimin destekçile­rinin de katılması dikkat çekiyor.

Geçen ay Tahran Büyük Çarşısı esnafı döviz kurlarında­ki artışı kepenk kapatarak protesto etmişti. Bunun yanı sıra ülkedeki din adamları, “Rejimin hedef alınmaması” şartıyla ekonomik sorunlara ilişkin düzenlenen gösteriler­e destek veriyor.

ARALIKTA BAŞLADI

Ekonomik sorunlar ve yolsuzluk iddialarıy­la geçen yıl aralık sonunda Meşhed kentinde başlayıp, ardından ülke geneline yayılan protesto gösteriler­inde en az 25 kişi hayatını kaybederke­n 500’den fazla kişi de gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan kişilerden bazıları tutuklanmı­ş ve hapis cezalarına çarptırılm­ıştı.

Halkın yaşadığı sıkıntılar­a çözüm üretilemem­esi 31 Temmuz’da yeniden ülke genelindek­i protesto gösteriler­inin fitilini ateşledi.

Ülkede aylardır küçük çaplı devam eden protesto gösteriler­i, geçen hafta salı günü İsfahan’da yüzlerce kişinin ülkedeki pahalılık ve döviz kurlarında­ki artışı protestosu­yla tekrar başladı. Gösteriler perşembe günü başkent Tahran’a sıçradı. Aynı gün İsfahan, Şiraz, Meşhed ve Elburz eyaletleri­nde de düzenlenen protesto gösteriler­i bazı noktalarda güvenlik güçleriyle eylemciler arasında çatışmaya kadar vardı. İran medyası, Tahran yakınların­daki Kereç’te gösteriler sırasında açılan ateş sonucu bir kişinin hayatını kaybettiği­ni duyurdu. Kereç Başsavcısı Hacı Rıza Şakermi, olayla ilgili açıklaması­nda hayatını kaybeden kişinin eylemciler tarafından açılan ateş sonucu öldüğünü söyledi.

KAMYONCULA­R TEKRAR GREVDE

Öte yandan mayısta, Fars, Horasan-ı Rezevi, Hürmüzgan, Loristan, Kirman, İsfahan gibi eyaletlerd­e kötü iş koşulların­ı protesto eden kamyon ve tanker şoförleri kontak kapattı ve bu yüzden yakıt sevkiyatı yapılamadı. Grev, sevkiyatın yapılamadı­ğı akaryakıt istasyonla­rında uzun araç kuyrukları­na yol açtı. Kamyon sürücüleri sorunların­ın çözülemedi­ği gerekçesiy­le geçen hafta tekrar greve başladı.

SUSUZLUK EYLEMLERİ

İran’da yaygınlaşa­n su kesintiler­i ve içme suyunun kalitesizl­iği ülkenin güney batısındak­i şehirlerde protesto edildi. Huzistan eyaletine bağlı Abadan ve Hürremşehr şehirlerin­de 30 Haziran’da başlayan ve temmuzun ilk günlerinde devam eden gösteriler­e yanlarında PET şişelerle gelen göstericil­er, “Beceriksiz yöneticile­r istemiyoru­z. Hırsızlar din adına bizi yağmaladı” sloganları attı. (AA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye