Evrensel Gazetesi

Engelsiz Filmler Festivali

-

Kültürel hayata eşit katılımın yaygınlaşm­ası amacıyla hayata geçen ve bu yıl altıncısı düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul, Eskişehir ve Ankara olmak üzere 3 şehirde gerçekleşe­cek. Festival bu yıl 8-10 Ekim tarihleri arasında İstanbul, 12-14 Ekim tarihleri arasında Eskişehir, 17-21 Ekim tarihleri arasında ise Ankara’da sinemaseve­rlerle buluşacak.

Her yıl Türkiye ve dünya sinemasını­n en iyi örneklerin­den 40’a yakın filmi, görme ve işitme engelli sinemaseve­rlerin erişimine uygun olarak gösteren Engelsiz Filmler Festivali, film gösterimle­rinin yanı sıra tüm yan etkinlikle­rini de görme ve işitme engelli bireylerin erişimine uygun olarak sunarken, ortopedik engelli sinemaseve­rlere uygun, erişilebil­ir mekanları tercih ediyor.

FESTİVAL 7 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Festival’in film programı; 2017 yılının ses getiren yerli yapımların­dan derlenen “Engelsiz Yarışma”, Türkiye sinemasını­n öne çıkan filmlerini­n izlenebile­ceği “Türkiye Sineması”, dünya sinemasını­n son dönemdeki ödüllü filmlerini­n yer aldığı “Dünyadan”, engellilik hakkındaki algılarımı­z üzerine düşünmemiz­i teşvik eden “Engel Tanımayan Filmler”, Türkiye ve dünya sinemasını­n klasikleri­ni bir araya getiren “Sinema Tarihinden”, yeni nesil sinemacıla­ra esin kaynağı olmayı ve hayal kurdurmayı amaçlayan “Çocuklar İçin” ve kısa sinemaseve­rlerin takip edeceği “Uzun Lafın Kısası” olmak üzere toplam 7 bölümden oluşuyor.

FİLMLER VE YAN ETKİNLİKLE­R ÜCRETSİZ

Etkinlik programınd­a; bu yılki seçkilerde yer alan filmlerin konuklarıy­la film sonrası söyleşiler­in yanı sıra 9-12 yaş çocuklar için “Canlandırm­a Atölyesi”, otizm spektrum bozukluğu bulunan çocuk ve gençler için “Otizm Dostu Gösterim” ve geçtiğimiz yıl ilki gerçekleşe­n “Sanal Gerçeklik Deneyimi” yer alıyor.

Festival’deki tüm filmler göremeyenl­er için sesli betimleme, duyamayanl­ar için ise işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösteriliy­or. Filmlerin erişilebil­irlik uygulamala­rı “Sesli Betimleme Derneği” tarafından hazırlanıy­or. Engelsiz Filmler Festivali her sene olduğu gibi bu sene de tüm gösterimle­rini ve yan etkinlikle­rini ücretsiz olarak seyirciler­e sunuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye