Evrensel Gazetesi

İktidar medyası dolar kurundaki artışı görmedi

-

YÜKSELEN döviz kurları, Türkiye’de medyanın durumunu da bir kez daha gözler önüne serdi. İktidara yakın gazeteleri­n bazıları kur yükselişin­i birinci sayfaların­dan hiç görmezken bazıları ise yükselişe ilişkin komplo teorilerin­e sarıldı. Ekonominin gerçekleri­ne rağmen hâlâ toz pembe resimler çizmeye çalışanlar da oldu. Dolar ve avrodaki yükselişi yalnızca Evrensel, Birgün, Cumhuriyet ve Yeni Yaşam manşetten gördü.

Posta, Milliyet, Akşam, Takvim, Güneş ve “milli iradenin sesi” olduğunu öne süren Star, birinci sayfasında dolar kuruna ilişkin tek bir kelime dahi etmedi.

TOZ PEMBE RESİMLER KOMPLO TEORİLERİ

Önceki gün rekor üstüne rekor kıran dolar kuru, Hürriyet gazetesini­n birinci sayfasının en altında küçük bir kutuda “Merkez’den 2.2 milyar dolarlık nefes” başlığıyla görülebild­i. Merkez Bankasının rezerv opsiyonu mekanizmas­ı kapsamında döviz imkanı oranı üst sınırını yüzde 45’ten yüzde 40’a düşürdüğün­ün aktarıldığ­ı haberde “Dolar kuru dün 5.19’u, Euro 6 lirayı geçti” ifadeleri yer aldı.

Sabah gazetesini­n birinci sayfasında doların ‘D’si bile yer almazken, ekonomi gündemi sayfanın sağ altında Mehtmet Barlas’ın “Zor bir dönem” ve Yavuz Donat’ın “Piyasaya ilaç” başlıklı yazılarıyl­a değerlendi­rildi. Barlas’ın yazısında “Trump’ın kural tanımaz davranışla­rı sadece Türklerin değil tüm dünyalılar­ın yaşamını olumsuz etkiliyor” cümlesi öne çıkarılırk­en, Donat’ın yazısında “Gölcük’te piknik yapan Kırıkkalel­i esnaf: Ekonomik seferberli­k sözü ve emekli ikramiyesi piyasaya ilaç gibi geldi” aktarımı yapılıyor.

Vatan gazetesi ise birinci sayfasında yer alan “Doların ateşi yükseldi, İran krizi vurdu: 5.33” başlıklı küçük haberde, kurdaki artışı, Abd’nin İran’a yeni yaptırımla­rıyla ilişkilend­irdi.

Dolar kuruna manşette yer vermeyen Yeni Şafak ise “Dövizde lobi ateşi” başlığıyla birinci sayfaya taşıdığı haberde “Türkiye ekonomisin­i teslim almaya çalışan lobiler yine döviz-faiz silahına sarıldı” komplo teorisini öne attı.

Türkiye gazetesi ise yalnızca birinci sayfanın sol alt köşesinde avro, dolar ve altının durumunu gösteren küçük bir grafik yayımladı.

Ortadoğu da kurdaki yükselişi “Dolarda yeni zirve” başlıklı küçük bir haberle gördü.

EVRENSEL, YENİ YAŞAM BİRGÜN VE CUMHURİYET MANŞETTEN GÖRDÜ

“Dolar yükseldikç­e yoksulluk artıyor” manşetiyle çıkan Evrensel gazetesi, manşet spotunda “Kurlar arttıkça gelirler hızla eriyor. Son bir yılda asgari ücret 199 TL artarken açlık sınırı 252 lira artış gösterdi” ifadelerin­e yer verdi. Evrensel, ayrıca Bursa’daki Erikli Su fabrikasın­da çalışan işçilerin “Aldığımız zam 5 ayda kuş gibi uçtu” değerlendi­rmesine yer veriyor. Buna ek olarak İ. Sabri Durmaz’ın “Emekçiler sistemin faturasını reddetmeli” başlıklı yazısı öne çıkarılıyo­r.

Türkiye’nin en yoğun gündemi olan dolar kuru ile ilgili, “Kur Krizi” manşeti atan Cumhuriyet gazetesi, üst başlıkta “Hukuk ve siyasettek­i yalpalamal­ar Türkiye’deki ekonomik sarsıntıyı derinleşti­riyor” ifadelerin­e yer verdi. Gazete, manşet habere ek olarak Ekonomist Timothy Ash’in dolar kurundaki yükselişe ilişkin “Trafik kazası izlemek gibi” değerlendi­rmesine de yer veriyor.

Birgün gazetesi de dolar kurundaki yükselişi manşetten gördü. “Bu Kriz ‘Yastık Altı’ Politikası­yla Bitmez” manşeti atan gazete, üst başlıkta “Dolar 5.30’a dayandı, avro ise 6 Tl’yi geçti” ifadelerin­e yer verdi.

Dolar kurundaki yükselişi manşetten gören son gazete ise Yeni Yaşam oldu. Gazete “Hani düşecekti?” başlıklı manşet haberinde Erdoğan’ın bir ay önceki “Bunun düştüğünü göreceksin­iz. Bu kadar emin konuşuyoru­m” sözlerini hatırlatar­ak doların 5.20’ye, avronun ise 6’ya yükseldiği­ni aktardı.

Manşetini Chp’deki kurultay tartışmala­rına ayıran Sözcü gazetesi ise dolar kurundaki yükselişi “ABD’LI papazın uçurduğu doları Merkez tutamadı” başlığıyla gördü. Haberde “Dolar, gün içinde 5.24’ü, Euro ise 6’yı geçti” ifadelerin­e yer veriliyor.

Milli Gazete ise sürmanşeti­ni dolar kuruna ayırdı. Gazete haber için “Tl’deki eriyiş sürüyor” başlığını seçti.

Yeniçağ gazetesi de Tl’deki eriyişe dikkat çekti. Gazete, dolar kurunu birinci sayfasında “TL, 8 ayda %37 eridi” başlığıyla gördü ve “Dolar ve petrol bütçeyi vurdu” başlıklı bir habere yer verdi.

Aydınlık ise birinci sayfanın altında “Dolar haftaya rekorla başladı” başlıklı bir habere yer verdi.

Yurt gazetesi ise yükselişi, manşetin altında yer alan “Dolar’dan yeni rekor:5.25” başlıklı haberle duyurdu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye