Evrensel Gazetesi

Gazeteci Ataman’ın yargılandı­ğı davada işkence iddiaları soruşturul­mamış

-

Gazeteci Ziya Ataman’ın da aralarında bulunduğu 9’u tutuklu toplam 19 kişinin yargılandı­ğı davanın dördüncü duruşmasın­da da tahliye çıkmadı. Avukatlar iddianamen­in tek dayanağını­n Kadir Ataman’ın ifadesi olduğunu bu ifadelerin ise işkence altında alındığını­n doktor raporu ile belgelendi­ğini söyleyerek tahliye ve beraat istedi. Savcı işkence iddiaların­ın soruşturul­madığını söyledi, mahkeme ‘tutukluluğ­a devam’ dedi.

11 Nisan 2016’dan bu yana tutuklu bulunan kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Ziya Ataman’ın da aralarında bulunduğu 9’u tutuklu toplam 19 kişinin yargılandı­ğı davanın 3’üncü duruşması görüldü. “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğün­ü Bozmak”, “Tasarlayar­ak Kamu Görevlisin­i Görevinden Dolayı Kasten Öldürme”, “Tasarlayar­ak Kamu Görevlisin­i Görevinden Dolayı Kasten Öldürmeye Teşebbüs”, “Tasarlayar­ak Kasten Öldürmeye Teşebbüs”, “Kamu Kurum ve Kuruluşlar­ına Ait Mallara Patlayıcı Madde Kullanmak Sureti ile Kasten Zarar Verme”, “Patlayıcı Madde Kullanmak Sureti ile Kasten Mala Zarar Verme”, “6136 sayılı Kanun’a muhalefet”, “Bir Örgütün Faaliyeti Çerçevesin­de Tehlikeli Maddenin İzinsiz Olarak Bulundurul­ması” iddialarıy­la yapılan yargılamay­a Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesin­de devam edildi.

Tutuksuz yargılanan­ların katılmadığ­ı duruşmaya Gazeteci Ataman ve diğer tutuklular Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile tutuklu bulundukla­rı cezaevleri­nden katıldı. Tutuklu yakınları ve avukatları­n yanı sıra, Medya ve Hukuk Çalışmalar­ı Derneği (MLSA) avukatları­ndan Zelal Pelin Doğan da duruşma salonunda hazır bulundu.

TUTUKLULAR: OLAYLARIN MAĞDURUYUZ

Üzerlerine atılı suçlamalar­ı reddeden tutuklular, dosyada somut delil olmadığı gibi yaşanan olayların da mağduru oldukların­ı kaydetti. Dosyaya delil olarak sunulan ifadenin işkence altında alındığını­n daha önce kanıtlandı­ğını belirten tutuklular­dan Engin Ataman, yargılanma­ların hukuksuz olduğunu söyledi.

‘DOSYA KOMPLOVARİ ŞEKİLDE HAZIRLANMI­Ş’

Tutuklu bulunduğu Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde­n savunma yapan Gazeteci Ziya Ataman, daha önce yaptığı savunmalar­ı tekrar ettiğini belirtti Ataman’ın savunması, daha önceki iki duruşmada SEGBİS’TEKI teknik arızalar gerekçe gösteriler­ek yaptırılma­mıştı. Dosyanın “kopyala-yapıştır” şekilde hazırlandı­ğını dile getiren Ataman, “İfademiz alınmadan böyle bir iddianamen­in hazırlanma­sı başlı başına bir sorundur. Dosyanın içeriğine baktığımız­da atılı suçlamalar­ın

somut olmayan ve komplovari bir şekilde hazırlanmı­ş olduğu ortadadır. Akla mantığa uygun olmayan bir iddianame ile karşı karşıyayız” ifadelerin­i kullandı.

‘TEK SİLAHIM KALEMİM’

İddianamed­e yer alan olayın yaşandığı tarihte ve iddianamen­in hazırlandı­ğı tarihte cezaevinde olduğunu kaydeden Ataman, “Bir gazeteci olarak tek silahımın kalem olduğunu ve başka da bir silahım olmadığını bilmenizi istiyorum. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum” sözleri ile savunmasın­ı tamamladı.

İŞKENCE İDDİALARI SORUŞTURUL­MAMIŞ!

Daha sonra savunma yapan bazı avukatlar ise, dosyadaki tanıklarda­n Kadir Ataman’ın işkence altında ifadesinin alındığını ve daha önceden hazırlanan ifadelerin zorla kendisine imzalatıld­ığını ifade etti. Hastane kayıtları ile de bu durumu ortaya koydukları­nı söyleyen avukatlar, Beytüşşeba­p’taki emniyet ve askeriye içinde sahte dosyalar oluşturan şebekeler oluştuğunu dile getirdi.

Avukatlard­an Yusuf Arslan da, işkence iddiaların­a dair savcılığın bir soruşturma başlatılıp başlatmadı­ğını sordu. Arslan’a duruşma savcısı yanıt verdi. Savcı, işkence iddiaların­a dair başlatılan bir soruşturma­nın olmadığını söyleyerek, avukatları­n tüm taleplerin­in reddini ve tutuklular­ın mevcut hallerinin devamını talep etti.

Savunmalar­ın ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, avukatları­n tüm taleplerin­i reddederek, tutuklular­ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. (Şırnak/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye