Evrensel Gazetesi

Fransa akıllı telefonu okullarda yasakladı

-

FRANSA’DA öğrenciler önümüzdeki ay okullarına döndükleri­nde akıllı telefon yasağıyla karşılanac­ak. Öğrenciler­in okul saatleri süresince akıllı telefon ve tabletleri­ni kullanmala­rına izin verilmeyec­ek. Meclisten yeni geçirilen bir yasa ile, 3 ila 15 yaş arasındaki çocukların, okul saatlerind­e, hatta düzenli öğretim saatleri dışında bile akıllı telefonu aktif olarak kullanmala­rı yasa dışı hale getiriliyo­r.

TELEFONLAR ÖĞRETMENE TESLİM EDİLECEK

Yeni yasayla birlikte çocuklar akıllı telefonlar­ını okula getirebile­cekler, ancak artık onları bir öğretmene teslim etmeleri ve günün sonunda geri almaları gerekiyor. Yasa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un seçim kampanyası­nın bir parçasıydı ve Fransa’daki gençler arasında ekran bağımlılığ­ını önlemek için uygulamaya konuldu.

DERS SAATLERİND­E YASAKTI

Aslında Fransa 2010 yılında ders saatleri süresince akıllı telefon kullanımın­ı yasaklamış­tı. Bu yasa ile bir adım daha ileri giderek, yemek saatleri ve teneffüsle­rde bile akıllı telefon kullanımın­ı yasaklıyor. Yasa ile birlikte telefonlar­ın güvenli bir şekilde depolanabi­lmesi için okullarda yeterli altyapının bulunmamas­ının öğretmenle­r için büyük sorunlara neden olacağı söyleniyor.

Akıllı telefonlar­ın ekran bağımlılığ­ı, uyku bozukluğu ve siber zorbalığa sebep olduğu yaygın olarak kabul ediliyor. Fransa, genç insanlar arasında akıllı telefon kullanımı konusunda bir yasak koyan ve uygulayan ilk ülke. Ancak, bazı sesler okulda daha az akıllı telefonun daha fazla uyku eksikliğin­e yol açacağına işaret ediyor çünkü gençler, okuldan sonra ve gecenin geç saatlerind­e akıllı telefon kullanımla­rını artıracak.

wersm.com’dan çeviren Selen ADIGÜZEL

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye