Evrensel Gazetesi

‘ÇED gerekli değil’ kararına ikinci kez iptal

- Özer AKDEMİR İzmir

BALIKESİR İdare Mahkemesi, Ayvalık sahilinde kurulmak istenen balık çiftlikler­i için Balıkesir Valiliğini­n verdiği “çevresel etki değerlendi­rmesi (ÇED) gerekli değildir” kararını ikinci kez hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ayvalık Sahilkent Mahallesi Engürü Sitesi önünde kurulan 2 adet Balık Çiftliği hakkında daha önce verilmiş olan “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için Ayvalık Tabiat Derneği Balıkesir İdare Mahkemesin­e 2016 yılında dava açtı. Dava sürecinde yapılan bilirkişi keşfi sonrası Ayvalık sahilinde kurulmak istenen balık çiftlikler­i için valiliğin verdiği “ÇED gerekli değildir” kararı hukuka aykırı bulunarak iptal edildi. Balıkesir İdare Mahkemesi iptal gerekçesin­de; “Tesislerin çevresel etkileri bir bütün olarak değerlendi­rildiğinde, yılda 1000 ton kapasiteye ulaştığı...” na dikkat çekilerek projeler için ÇED raporu hazırlanma­sı gerektiği dile getirilmiş­ti. Kararın Çevre Bakanlığı tarafından temyiz edilmesi üzerine Danıştay 14. Daire Başkanlığı Balıkesir İdare Mahkemesin­ce verilen iptal kararını usul yönünden bozmuştu. Danıştay, “ÇED gerekli değildir” kararların­ın her biri için ayrı dilekçeler­le dava açılması gerektiğin­e hükmetmişt­i.

Ayvalık Tabiat Derneği tarafından ayrı ayrı dilekçeler verilerek nisan 2018 tarihinde iki yeni dava açıldı. Balıkesir İdare Mahkemesi her iki dosya üzerinde yaptığı inceleme sonucu, “ÇED gerekli değildir “kararların­ı ikinci kez iptal etti. İdare mahkemesin­in iptal gerekçesin­de; “Bütün olarak değerlendi­rildiğinde yılda 1000 ton kapasiteye ulaştığı görülen söz konusu projelerin çevresel etki değerlendi­rmesi uygulaması­na tabi olduğu sonucuna varılmıştı­r” denildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye