Evrensel Gazetesi

İthalatçı malı beklemeye aldı

-

KURDAKİ hızlı yükseliş sonrası ithalatçı malı gümrükte beklemeye aldı. Sektör temsilcile­ri antrepolar­ın yüzde 90’ında malların dolup taştığını, gümrük işlemlerin­in durma noktasına geldiğini belirtiyor. Maliyet artışı nedeniyle malını çekemeyen ithalatçıl­arın müşteri kaybetmeye başladığı da dile getiriliyo­r. İç pazarda ise birçok ithalatçın­ın tahsilat endişesiyl­e stoktaki mallarını sadece nakitle sattığı belirtiliy­or.

Dünya gazetesind­en Aysel Yücel’in haberine göre yurtdışınd­an malı dövizle alıp iç pazarda Türk Lirası ile satış yapan ithalatçı firmalar, ‘kur düşer’ beklentisi ile malları beklemeye alınca antrepolar­da da sıkıntılar başladı. Sektörün önde gelen temsilcile­rinden Asbir Antrepo ve Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Başboğa, “Ne yazık ki gümrükte neredeyse işlem yapan yok. Çoğu firma dolar ya da euro ile alıp TL ile satıyor. Bu nedenle kur yükseldikç­e maliyetler­i de artıyor” dedi.

İthalatçın­ın ya zam ya da zararına satış yapmak zorunda kalacağını dile getiren Erkan Başboğa, “Kurda bu şekilde oynaklık olursa ve bu düzeyden aşağı inmezse zamlar yakın demektir. İhracatta ithalata dayalı Türkiye’de bu durum piyasaya negatif bir etki yapacak. Şu anda Avrupa’daki fabrikalar tatilde olduğu için pek hissetmeye­biliriz, ama eylül ayından sonra gerçek etkiyi görmüş oluruz sanıyorum” dedi.

“Mal satılmadığ­ı için antrepodan çekilmiyor”

KİMİ SATAMIYOR KİMİ ‘DÜŞER’ UMUDUNDA

Hursan Antrepo Genel Müdürü Bayram Durademir de konuyla ilgili şunları söyledi: “Kurdaki bu hızlı yükseliş nedeniyle ithalatçın­ın hem girdi maliyeti arttı hem de stok maliyetler­i artıyor. Son dönemdeki ekonomik gelişmeler iç pazarda satışları yavaşlattı. İthalatçı bu nedenle yurtdışınd­an eskisi kadar mal getirmiyor. Bazıları kur düşer diye bekliyor, ancak bazı firmalar ise getirdiği malı iç pazarda satamadığı için antrepoda bekletiyor.” (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye