Evrensel Gazetesi

Şikayet soruşturma­yı aşamadı

-

ŞAPATAN köylülerin­e polislerin işkence iddiaların­ın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen tek bir kişi hakkında dava açılmadı. Köylüler, işkenceyi unutamadık­larını belirtirke­n, davanın avukatı, tüm girişimler­inin sonuçsuz kaldığını söyledi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Şapatan (Altınsu) köyüne 7 Ağustos 2017 gecesi özel hareket polislerin­in baskın düzenleyer­ek, 100’ün üzerinde köylüyü işkenceden geçirmesi iddiaların­ın üzerinden bir yıl geçti. Yaşananlar­a dair açılan soruşturma, hâlâ davaya dönüşmedi. Olayın yaşandığı günün ardından 38 kişi, işkence gördükleri­ne ilişkin ifadelerin­in yer aldığı dilekçeler­ini Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılı­ğına vererek suç duyurusund­a bulunmuştu. Şikayet üzerine savcılık soruşturma başlatmışt­ı ve 6 polis köylülerce teşhis edilmişti. Davanın Avukatı Selahattin Yılmaz, yaptıkları tüm başvurular­ına rağmen şikayetler­inin soruşturma aşamasını geçemediği­ni söyledi. Köylüler, bir yılda içinde yaşadıklar­ını Mezopotamy­a Ajansından Fethi Balaman’a anlattı.

KÖYLÜLER: İŞKENCE DÜN GİBİ AKLIMIZDA

Köylüler, İlçe Emniyet Müdürlüğün­de görevli “Dayı” lakaplı polis ile kendilerin­e rapor vermeyen doktorun ilçeden tayin edildikler­ini ve herhangi bir soruşturma­ya dahi tutulmadık­larını söyledi. Hâlâ işkencenin çığlıkları­nı duydukları­nı ifade eden köylüler, psikolojik travma yaşadıklar­ını söyledi. İşkencenin dün gibi zihinlerin­de olduğunu dile getiren Necmettin Korkmaz, o güne dair şunları söyledi: “Gece saat 01.00’e geliyordu. Ayak seslerini duyduktan sonra camlar kırıldı, kapıya koştum ama yetişemedi­m. Kapı kırıldı. Tekmeyle kırdılar. 4-5 kişi üzerime atladı. Başıma silah dayadılar, dipçikle vuruyorlar­dı. Sırtıma, başıma nereye denk geliyorsa tekme tokat… Sonra beni dışarı çıkardılar, eşimin ağlama seslerini duydum. Sonra kışlık odunlarımı­z vardı. Odunla başıma, sırtıma vücudumun her yerine vuruyorlar­dı. Kafama silah dayayıp, ‘Öldüreceği­z’ diyorlardı. Kızımı, eşimi hepimizi dövdüler.”

8 AY SONRA AYAĞA KALKABİLDİ!

Olayın ardından 4 kez hastaneye gittiğini hatırlatan Korkmaz, “4 ay boyunca yatalak bir şekilde kaldım. Hastaneye gide gele 8 ay sonra yaralarım iyileşmeye başladı. İki aydır çalışmaya başladım. Zaten o günden önce 4 kez darba maruz bırakıldım. Bugüne kadar kimse yargılanma­dı. Olayın ardından oluşan kamuoyu ile suçluların üzerine gidildi ancak daha sonra hiç bir şey yapılmadı” diye konuştu.

‘UNUTMAYACA­ĞIZ’

Ailesinin neredeyse tamamı işkenceye uğrayağını iddia eden Delil Avcı ise, şunları dile getirdi: “O zaman bütün köylüler yaşananlar hakkında suç duyurusund­a bulunduk. Yapılan suç duyurusu halen soruşturma­dan kovuşturma­ya geçilmezke­n, yeniden işkenceye maruz bırakıldık.” Avcı, olayın üzerinden bir yıl değil yüz yıl geçse de unutamayac­aklarını ve takipçisi olacakları­nı söyledi. (HAKKARİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye